Бели слез се гајио још у старом Египту због свог корена који поседује бројне лековите и нутритивне карактеристике у које спада скроб, пектин, разни антиоксиданси, органске киселине и природни шећери. У земљама западне Европе се гаји због лековитог својства корена, листова и цветова. Одатле латински назив althea који потиче из грчке речи “ἄλθειν” и означава исцељење. У Америци се ова биљка користила за прављење чувене посластице “marshmallow”.

Бројни народи су бели слез користили као помоћно средство за суви кашаљ, иритације на кожи, зубобоље и стомачних проблема, али и у магијским обредима. У Библији спомиње да је бели слез послужио као алтернатива за храну у временима велике глади.

Латински називAlthaea officinalis
народна именабели слез, добри слез, питоми слез, слез
где растеуз обале река, на речним острвима и ритовима поред Саве, Дунава, Тисе и других река, на влажном земљишту
време брањакорен – септембра, октобра и новембра; лист и цвет – за време цветања
температура на којој се сушикорен – 60 до 70℃; лист и цвет – 35℃
лечисуви кашаљ, респиратотне инфекције, помаже при искашљавању, желудац
користи се у видучај, сируп и тинктура

Како изгледа бели слез?

Бели слез је вишегодишња биљка. Може бити висока до 2м, листови су јајолики или срцасти, широки, сребрнобеличасти и меки без мириса и слузастог укуса. Руб листова је неједнако зупчаст, зацепљен на 3-5 места и има толико прстастих нерава на наличју. Листови су спирално поређани. Цветови су светлоружичасти или бели велики 1-2цм и цела биљка је меко длакава. Стабљика може бити права, једноставна или разграната и одрвенела на дну. Цвета преко целог лета.

чај од белог слеза

Када и како се бере бели слез?

Бели слез расте поред путева, уз обале река и генерално на влажним местима. Код нас се највише налази на речним острвима и ритовима поред Саве, Дунава, Тисе и других река. Прија му лака, дубока и влажна земља или речни нанос који се повремено поплављује.

Користе се лист, цвет и корен. Лист и цвет се беру јуна, јула, августа и септембра, најбоље за време цветања док се корен бере септембра, октобра и новембра.

Како се суши бели слез?

Корен је неопходно добро очистити, огулити, изрезати споредно ситно корење и нагло осушити на температури од 60 до 70℃ да не би дошло до плеснављења. Треба водити рачуна да корен не изгори и потамни. Пре употребе се осушени корен сече на коцкице и мора имати изразито белу боју. Корен који је ископан прве године је најквалитетнији јер садржи највише слузи, како стари постаје тврђи, влакнастији и дрвенији.
Цветови се беру лети по сувом времену и брзо се осуше на промаји или у сушници. Треба се трудити да цветови не потамне и не поплеснаве.
Треба водити рачуна да се корен добро обезбеди да га не би напали инсекти.

Гајење белог слеза

Одређени делови наше земље погодују узгајању белог слеза. Речна острва и плављено земљиште су најбоља места за његово гајење. На 1 хектар земље потребно је 70.000 садница на растојању од 50×50 цм. Са 1 хектара се добије око 1200кг листа, 1500-2000 кг корена и око 125 кг цвета. Након што се корен извади и одсече дебље корење, глава се разреже на онолико делова колико има пупољака и врати се у земљу на растојање од 50×50 цм да би дала ново корење.

бели слез

Лековита својства белог слеза

Чај од белог слеза се у народу користи као лек против сувог кашља, упале дисајних органа, иритације на кожи и слузокожи, зубобоље, стомачних проблема и упале мокраћних канала.

Бели слез против сувог кашља

Корен белог слеза има доказано деловање против сувог кашља (ублажава рефлекс кашља) због својих полисахаридних фракција. Доказано је и антиинфламаторно и имуностимулирајуће деловање које се заснива на стимулацији фагоцитозе и ослобађања цитокина, интерлеукина-6 и ТНФ-а.

Бели слез за желудац

Због велике количине слузи, корен белог слеза се користи код проблема са желуцем делујући тако што облаже његове зидове. Препоручује се такође оцобама које мучи надутост и констипација.

Бели слез као лек за искашљавање

Примарна функција кашља је да штити плућа и дисајне канале од загађења и инфекције.
Чај од белог слеза се користи за лечење упалних органа за дисање и ждрела. Бели слез смањује популацију микроорганизама у респираторном тракту па тако умањује иритацију и ублажава кашаљ.

Бели слез због велике количине слузи представља јак антитузивни агенс. Поред кашља, чај од белог слеза умирује симптоме синузитиса, фарингитиса, трахеитиса, бронхитиса, епиглотитиса и астме.
Доказано је и јако антибактеријско деловање на одређене бактеријске сојеве попут:

 • Pseudomonas aeruginosa,
 • Escherichia coli
 • Staphylococcus aureus
 • Listeria monocytogenes
 • и Mycobacterium tuberculosis

Етанолни екстракт белог слеза представља и јак антивирални агенс тако што уништава одређене вирусе као што су:

 • аденовирус
 • коксаки Б2 вирус,
 • Херпес вирус тип 1,
 • вирус морбила,
 • инфлуенца вирус А2,
 • Херпес вирус тип 2 и
 • полиовирус 1.

Антиоксидативни ефекти одређених једињења смањују оксидативни стрес и запаљенску реакцију на плућима.

Како се користи бели слез?

Бели слез се препоручује у лечењу сувог кашља, астме и иритације оралне и фарингеалне слузокоже. Може помоћи и при лечењу упаљеног грла, упале горњих респираторних путева и иритиране слузокоже. Стога се користи у облику лозенги, таблета, сирупа, тинктура, мацерата и чајева. Бели слез се добро показао и у комбинацији са осталим лековитим биљем попут тимијана и бршљана у форми сирупа и лозенги и у комбинацији са подбелом, морачом, боквицом и камилицом у форми чаја.
Бели слез је безбедан за децу и препоручује се код деце да се чај помеша са камилицом.

Чај од белог слеза

Чај од белог слеза се може спремати на разне начине, у зависност од тога која лековита својства биљке нам требају.

Чајеви за искашљавање и ублажавање кашља

 • По 50 г корена белог слеза, морача и листа подбела се помеша. Једна супена кашике те мешавине се попари са 200 мл кључале воде, поклопи и остави 2 сата. Након тога је спремно за употребу.
 • По 50 г корена и цвета белог слеза, листа подбела и питоме нане и цвета камилице се помеша. Једна супена кашике те мешавине се попари са 200 мл кључале воде, поклопи и остави 2 сата. Након тога је спремно за употребу.
 • По 50 г корена, листа и цвета белог слеза се помеша. Једна супена кашика ове мешавине се стави у 200 мл воде која је на собној температури и остави 2-3 сата и након тога пије. Пожељно је засладити овај напитак сирупом или соком због свог непријатног укуса.

Чај за лечење упале мокраћних канала

 • По 50 г корена белог слеза, брезовог и крушковог листа, листа медвеђег грожђа, жалфије и раставића се помеша. Четири кашике ове смеше се попари са пола литра кључале воде и после 2-3 сата процеди и пије 4-5 пута дневно по 1 чаша.

Чај против пролива

 • По 50 г корена, листа и цвета белог слеза, листа подбела, црног слеза, купине и питоме нане се помеша. Пет кашика чаја се попари једном литром кључале воде, поклопи и после 3 сата се оцеди и пије.

Чај за лечење упале грла

 • 50 г корена белог слеза, 30 г слатког корена, 10 г корена љубичице и 40 г листа подбела се помеша. Три кашике чаја се попари са пола литре кључале воде и после 3 сата гргори и пије у току дана.
 • Слуз од корена белог слеза се добија тако што се једна кашика ситно здробљеног корена прелије са 200 милилитра хладне воде и држи 2-3 сата на собној температури чешће мешајући. Процеди се и слуз се може гргорити и пити против стомачних проблема или болова у грлу.

Сируп од корена белог слеза

Сируп од белог слеза умирује кашаљ и надражено грло. Прави се тако што се 50 г корена белог слеза држи 12 сати у 300 милилитра хладне воде на собној температури. Након тога се процеди и помеша са 1 кг воћног сирупа или меда. Мора се чувати на хладном месту и пије се 1 кашика на 2 сата.

Тинктура

Тинктура од свежег корена белог слеза се у главном прави према пропорцији 1:3 где за 50 грама ситно исецканог корена користимо 150 милилитра алкохолног пића јачине од 25% до 40% алкохола. Тинктура треба да стоји у тамној тегли на тамном месту 4-6 недеља. Максимална доза је 5 мл тинктуре растворене у мало воде три пута дневно.


Извори

Андреј Илић
Андреј Илић