0

Your Cart

Бели слез (Althaea officinalis)

Бели слез се гајио још у старом Египту због свог корена који поседује бројне лековите и нутритивне карактеристике у које спада скроб, пектин, разни антиоксиданси, органске киселине и природни шећери. У земљама западне Европе се гаји због лековитог својства корена, листова и цветова. Одатле латински назив althea који потиче из грчке речи “ἄλθειν” и означава исцељење. У Америци се ова биљка користила за прављење чувене посластице “marshmallow”.

Бројни народи су бели слез користили као лек за суви кашаљ, иритације на кожи, зубобоље, стомачних проблема, али и у магијским обредима. У Библији спомиње да је бели слез послужио као алтернатива за храну у временима велике глади.

Латински називAlthaea officinalis
народна именабели слез, добри слез, питоми слез, слез
где растеуз обале река, на речним острвима и ритовима поред Саве, Дунава, Тисе и других река, на влажном земљишту
време брањакорен – септембра, октобра и новембра; лист и цвет – за време цветања
температура на којој се сушикорен – 60 до 70℃; лист и цвет – 35℃
лечисуви кашаљ, респиратотне инфекције, помаже при искашљавању, желудац
користи се у видучај, сируп и тинктура

Како изгледа бели слез?

Бели слез је вишегодишња биљка. Може бити висока до 2м, листови су јајолики или срцасти, широки, сребрнобеличасти и меки без мириса и слузастог укуса. Руб листова је неједнако зупчаст, зацепљен на 3-5 места и има толико прстастих нерава на наличју. Листови су спирално поређани. Цветови су светлоружичасти или бели, велики 1-2цм и цела биљка је меко длакава. Стабљика може бити права, једноставна или разграната и одрвенела на дну. Цвета преко целог лета.

чај од белог слеза

Када и како се бере бели слез?

Бели слез расте на влажним местима, поред путева, уз обале река, односно на влажним местима. Код нас је најраспрострањенији на речним острвима и ритовима поред Саве, Дунава, Тисе и других река. Прија му лака, дубока и влажна земља или речни нанос који се повремено поплављује.

Користе се лист, цвет и корен. Лист и цвет се беру јуна, јула, августа и септембра, док се корен бере септембра, октобра и новембра. Да корен не би изгубио на квалитету, битно је да се не убере више од једне трећине листова.

Како се суши бели слез?

Корен је неопходно добро очистити, огулити, изрезати споредно ситно корење и нагло осушити на температури од 60 до 70℃ да не би дошло до плеснављења. Треба водити рачуна да корен не изгори и потамни. Пре употребе се осушени корен сече на коцкице и мора имати изразито белу боју. Корен који је ископан прве године је најквалитетнији јер садржи највише слузи, како стари постаје тврђи, влакнастији и дрвенији.

Цветови се беру лети по сувом времену и брзо се осуше на промаји или у сушници. Треба се трудити да цветови не потамне и не поплеснаве.

Треба водити рачуна да се корен добро обезбеди да га не би напали инсекти.

Гајење белог слеза

Одређени делови наше земље погодују узгајању белог слеза. Речна острва и плављено земљиште су најбоља места за његово гајење. На 1 хектар земље потребно је 70.000 садница на растојању од 50×50 цм. Са 1 хектара се добије око 1200кг листа, 1500-2000 кг корена и око 125 кг цвета. Након што се корен извади и одсече дебље корење, глава се разреже на онолико делова колико има пупољака и врати се у земљу на растојање од 50×50 цм да би дала ново корење.

бели слез

Лековита својства белог слеза

Чај од белог слеза се у народу користи као лек против сувог кашља, упале дисајних органа, иритације на кожи и слузокожи, зубобоље, стомачних проблема и упале мокраћних канала.

Бели слез против сувог кашља

Корен белог слеза има доказано деловање против сувог кашља (ублажава рефлекс кашља) због својих полисахаридних фракција. Доказано је и антиинфламаторно и имуностимулирајуће деловање које се заснива на стимулацији фагоцитозе и ослобађања цитокина, интерлеукина-6 и ТНФ-а.

Бели слез за желудац

Због велике количине слузи, корен белог слеза се користи код проблема са желуцем делујући тако што облаже његове зидове. Препоручује се такође особама које мучи надутост и констипација.

Бели слез као лек за искашљавање

Примарна функција кашља је да штити плућа и дисајне канале од загађења и инфекције. Чај од белог слеза се користи за лечење упалних органа за дисање и ждрела. Бели слез смањује популацију микроорганизама у респираторном тракту па тако умањује иритацију и ублажава кашаљ.

Бели слез због велике количине слузи представља јак антитузивни агенс. Поред кашља, чај од белог слеза умирује симптоме синузитиса, фарингитиса, трахеитиса, бронхитиса, епиглотитиса и астме. Доказано је и јако антибактеријско деловање на одређене бактеријске сојеве попут:

 • Pseudomonas aeruginosa,
 • Escherichia coli
 • Staphylococcus aureus
 • Listeria monocytogenes
 • и Mycobacterium tuberculosis

Етанолни екстракт белог слеза представља и јак антивирални агенс тако што уништава одређене вирусе као што су:

 • аденовирус
 • коксаки Б2 вирус,
 • Херпес вирус тип 1,
 • вирус морбила,
 • инфлуенца вирус А2,
 • Херпес вирус тип 2 и
 • полиовирус 1.

Антиоксидативни ефекти одређених једињења смањују оксидативни стрес и запаљенску реакцију на плућима.

Како се користи бели слез?

Бели слез се препоручује у лечењу сувог кашља, астме и иритације оралне и фарингеалне слузокоже. Може помоћи и при лечењу упаљеног грла, упале горњих респираторних путева и иритиране слузокоже. Стога се користи у облику лозенги, таблета, сирупа, тинктура, мацерата и чајева. Бели слез се добро показао и у комбинацији са осталим лековитим биљем попут тимијана и бршљана у форми сирупа и лозенги и у комбинацији са подбелом, морачом, боквицом и камилицом у форми чаја.

Бели слез је безбедан за децу и препоручује се код деце да се чај помеша са камилицом.

Чај од белог слеза

Чај од белог слеза се може спремати на разне начине, у зависност од тога која лековита својства биљке нам требају.

Чајеви за искашљавање и ублажавање кашља

 • По 50 г корена белог слеза, морача и листа подбела се помеша. Једна супена кашике те мешавине се попари са 200 мл кључале воде, поклопи и остави 2 сата. Након тога је спремно за употребу.
 • По 50 г корена и цвета белог слеза, листа подбела и питоме нане и цвета камилице се помеша. Једна супена кашике те мешавине се попари са 200 мл кључале воде, поклопи и остави 2 сата. Након тога је спремно за употребу.
 • По 50 г корена, листа и цвета белог слеза се помеша. Једна супена кашика ове мешавине се стави у 200 мл воде која је на собној температури и остави 2-3 сата и након тога пије. Пожељно је засладити овај напитак сирупом или соком због свог непријатног укуса.

Чај за лечење упале мокраћних канала

 • По 50 г корена белог слеза, брезовог и крушковог листа, листа медвеђег грожђа, жалфије и раставића се помеша. Четири кашике ове смеше се попари са пола литра кључале воде и после 2-3 сата процеди и пије 4-5 пута дневно по 1 чаша.

Чај против пролива

 • По 50 г корена, листа и цвета белог слеза, листа подбела, црног слеза, купине и питоме нане се помеша. Пет кашика чаја се попари једном литром кључале воде, поклопи и после 3 сата се оцеди и пије.

Чај за лечење упале грла

 • 50 г корена белог слеза, 30 г слатког корена, 10 г корена љубичице и 40 г листа подбела се помеша. Три кашике чаја се попари са пола литре кључале воде и после 3 сата гргори и пије у току дана.
 • Слуз од корена белог слеза се добија тако што се једна кашика ситно здробљеног корена прелије са 200 милилитра хладне воде и држи 2-3 сата на собној температури чешће мешајући. Процеди се и слуз се може гргорити и пити против стомачних проблема или болова у грлу.

Сируп од корена белог слеза

Сируп од белог слеза умирује кашаљ и надражено грло. Прави се тако што се 50 г корена белог слеза држи 12 сати у 300 милилитра хладне воде на собној температури. Након тога се процеди и помеша са 1 кг воћног сирупа или меда. Мора се чувати на хладном месту и пије се 1 кашика на 2 сата.

Тинктура

Тинктура од свежег корена белог слеза се у главном прави према пропорцији 1:3 где за 50 грама ситно исецканог корена користимо 150 милилитра алкохолног пића јачине од 25% до 40% алкохола. Тинктура треба да стоји у тамној тегли на тамном месту 4-6 недеља. Максимална доза је 5 мл тинктуре растворене у мало воде три пута дневно.


Извори

Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button