0

Your Cart

Босиљак (Ocimum basilicum)

Легенда о лековитим својствима ове биљке потиче још од старих Грка. Босиљак је сматран светом биљком , биљком која лечи сваку болест јер према старом веровању босиљак су користили змајеви у лечењу својих рана након битака.
Постоје докази да се обичан босиљак гаји преко 1000 година јер представља врло значајну ароматичну и медицинску биљку којБосиљак се сматра врло значајном биљком и има своју широку примену. Босиљак је ароматична и медицинска биљка која се користи како у народној, тако и у „западној“ медицини. Поред њене примене у прехрамбеној индустрији, босиљак се још користи и у парфимеријској и козметичкој индустрији. Лековитост и значај ове биљке се огледа и у постојању доказа да се обичан босиљак гаји преко 1000 година у разним деловима света.

Према неким изворима, аутохтона станишта ове биљке су Индија, Кина, Шри Ланка, Афкрика и Супторпски појас одакле доспева и до осталим деловима света. На подручјима Старог континента ( Европа ) доноси је франачки краљ Карло Велики, где се гаји у манастирским баштама.

У род Ocimum L. спада преко 160 врста и варијетета, међу којима је најпознатији Ocimum basilicum L. – то јест босиљак.а се користи у народној и “западној” медицини, у парфимеријској, козметичкој и прехрамбеној индустрији.

Латинско имеOcimum basilicum
народна именабажилек, босилек, босиок, босиље, васлеђен, ђен, мислођин, муртела, феслиђан
где растена напуштеним земљишту, ливадама и међама
време брањаод јуна до септембра, семе – септембра и октобра
температура на којој се суши35°C
лечисрце, крвне судове, притисак, плућа, дисајни путеве, средство за смирење, миран сан, мршављење,
користи се у обликучаја, тинктуре, инхалирање, у исхрани

Како изгледа босиљак?

Босиљак је зељаста вишегодишња биљка. Стабиљка босиљка је усправна и има ситне цветове беле боје. Препознатљива је по својим јајасто-копљастим листима, док је корен разгранаст и не досеже до великих дубина ( до 40цм). Висина стабиљке ове биљке доспева и до 80 цм. Ова биљка има своје карактеристичне цветове, који огу бити црвенкасти, бели или жућкасти, скупљене у класове. Биљка босиљка цвета током целог лета.

Када се бере босиљак?

Босиљак се бере у јуну, јулу, августу и септембру. Најквалитетнија семена су она која су сакупљена током септембра и октобра. Приликом брања ове биљке, бере се надземни део у цвету, на висини од 10 цм. Сушење биљке босиљка се врши у хладу и промаји.

Како се суши босиљак?

Сушење босиљка се обавља на хладу и промаји. Треба нагласити да се биљка босиљка чува у лименим или стакленим херметички затвореним посудама у циљу очувања заносне ароме ове биљке.

Где расте босиљак?

Босиљак расте у природи, на напуштеном земљишту, ливадама и међама.
Босиљак је термофилна биљка, што значи да мрзне на 0 ℃ и клија на 15-20℃. Температура која је најоптималнија за клијање је 25℃. Ниска атмосферска влажност и умерена дневна темепратура (25-28℃) приликом цветања највише утичу на продукцију етеричног уља. Оно што је битно за гајење босиљка у медицинске или прехрамбене сврхе јесте земља која треба бити богата нутријентима док глиновите и влажне подлоге треба да се избегавају. Највећи и најбољи квалитет ове биљке се добије на киселијој земљи од 4.5-7 рН.

Разлика између босиљка и дивљег босиљка

Дивљи босиљак (Calamintha nepeta) , још је у народу и познат као верем трава је биљка која припада истој породици уснатица као и босиљак. Међутим, разлика двеју биљака лежи у њиховом другом роду, па за разлику од дивљег босиљка, босиљак спада у роду цветница. Која је разлика која их одваја? Плави цветови и мирис који подсећа на мешавину менте и оригана је заштитни знак дивљег босиљка. Биљка дивљег босиљка поседује и бројна лековита антибактеријска, антиупална и антиоксидансна својства. Ове карактеристике га не чине ништа мање битним од босиљка.

bosiljak

Лековита својства босиљка

Босиљак поседује разна лековита својства и има широку примену приликом лечења различитих болести и стања. Па тако, босиљак се користи као лек за срце, очување крвних судова, делује као протективан фактор код очување ћелије од нежељених дејстава оксидације, чува од дијабетиса и гојазности. Босиљак се још користи и као средство за смирење, као и за обнављање нервних ћелија и побољшање координационих способности. У народу се са успехом користи и код третамана бронхитиса изазван алергијом и код кашља.

Упркос томе што се биљка босиљка уноси у малим количинама, ова биљка обилује великим количинама здравих нутријената и витамана попут: витамина А, Ц, К, мангана, гвожђеа, калцијума, фолне киселине и калијума.

Интересантан је података да, на пример, читава традиционална медитеранска исхрана заснована је на великој употреби босиљка као зачинског биља приликом припреме различитих јела. Оваква исхрана се доводи у вези са смањеном стопом смртности, пре свега смањивања инциденције и појаве кардиоваскуларних болести, неуродегенаритвних болести, дијабетиса и карцинома.

Како на ове болести делују медитеранска исхрана и босиљак?

  • Сматра се да се ово може довести у вези са исхрано која је богата уносом влакана, витамина и природних антиоксиданаса, као и са уносом сатурираних и моносатурираних масних киселина.

Босиљак као средство за умиравање и миран сан

У нашем народу, а и шире, познато је колико је важан сан за психичко и телесно здравље. Како босиљак налази своју примену у остваривање мирног сна? Биљка босиљка утиче на бројне биохемијске функције у мозгу које су одговорне за смиривање и за обнављање нервних ћелија. Последнично, ово делује на побољшавање расположења на психичко плану, као и на добру координацију на телесном плану. Када говоримо о алтернативним приступима у лечењу душевних болести, босиљак представља једну од најбољих алтернатива у треману дерепсије и депресивних стања управо због својих умиријућих дејстава.

Како је босиљак повезан са антидепресивним својствима?

  • Сматра се да биљка босиљка у себи садржи високу концетрацију ензимских и
    не-ензимских оксиданаса који делује на биохемијске процесе у мозгу.

Босиљак као лек за срце, крвне судове и притисак

Сматра се да биљка босиљка протективно делује и спречава настанак и формирање тромба, штити срце, помаже у одржавањеу крвни судова. Биљка босиљка се такође показала корисно и приликом мршављења.

Антиоксидативна, хиполипидичко и вазорелаксирајућа дејства екстракта босиљка, показала су се као успешна средства код превенције кардиоваскуларних обољења. Уз то, еугенол, који је главни састојак есенцијалног уља босиљка, се јавља као главни чинилац у спречавању настанка агрегација тромбоцита. Поред биљке босиљка, код третмана и лечења срца се још користи и матичњак и јагорчевина, док је познати народни лек за крв коприва.

Босиљак за мршављење

Сматра се да чврсти екстракт босиљка који садржи кверцетин, лутин, хлорогенску киселину, галну киселину и кафеинску киселину је показао свој инхибиторни рад на панкреасне липазе и ангиотензин 1-конвертујућег ензима који се доводи у вези са гојазношћу и повишеним крвних притиском. Управо због ових дејстава, биљка босиљка се препоручује и као помоћно средство при мршављену.

Босиљак као лек за плућа

Босиљак ефективно раствара секрет у плућима што га чини моћним средством против кашља, алергијског бронхитиса и приликом ублажавања симптома код астматичних стања. Као лек, босиљак се може у ове сврхе користити у виду чаја или инхалације.

У нашој култури, познато је да се чај босиљка традицонално користи вековима уназад приликом лечења кашља, а још је и погодан у лечењу многих респираторних инфекција. Чај од босиљка се још и у многим другим културама широм света користи као народни лек за грло.

Антиканцерогено деловање босиљка

Босиљак помаже у борби против ћелија карцинома.

Доказана је позитивна активност екстракта босиљка на ћелијске линије карцинома дојке изазивајући њихово одумирање. Једињења која доприносе овом ефекту су епоксидне форме лупеола, лутеин и еугенол.

Како се користи босиљак?

Поред тога што босиљак налази широку примену код лечења и ублажавања како психичких, тако и телесних тегоба, познато је и да се босиљак користи и као зачинско биље у кулинарству. Претежно се користи лист босиљка, али се могу користити и цвет и семе. Интересантан је податак да у неким деловима Италија, од давнина је остало да се запрежне животиње, попут коња и магарца хране са семеном босиљка током репродуктивног периода јер се веровало да ова биљка поседује још и нека афродизијачка својства.

Чај од босиљка

У медитеранској култури, чај од босиљка се користи још од давнашњих времена како за психичке, тако и за телесне тегобе. Чај од босиљка се користи код умирење живаца и грчева у желуцу, док је семе босиљка добро при лечењу упале мокраћних канала.

Како се припрема чај од босиљка?

Чај од босиљка се припрема тако што се једна кафеана кашичица чаја обично прелије са 2 децилитра кључале воде. Други начин припреме је да се 10 до 15г листова босиљка остави у једну литру воде да одстоји сат времена а потом се пије као средство за побољшање крвотока и циркулације. У већини случајева, чај од босиљка је преручљив за децу.

Тинктура босиљка

Тинктура босиљка се најчешће користи након јела против недостатка желудачних сокова. Начин конзумације и употребе је следећи: узима се пола кашичице или пет капи два пута дневно.

Како се прави тинктура од босиљка?

Тинктуре су течни екстракти биља. Конкретно, тинктура босиљка се прави тако што се у тегли 30г босиљка налије са 5-6 шољица ракије или вотке. Потребно је да тинктура одстоји 4-6 недеља на хладном и тамном место, након чега је спремна за конзумацију и употребу.

Инхалирање босиљком

Инхалција воденом паром је најпознатија и најпримењенија не-фармаколошка техника која помаже код отклањање мукуса, као и код чишћења бронхија, грла и назалних канала.

Како се врши инхалација босиљком?

Потребно је прво загрејати две литре воде до границе кључања. Битно је да се обрати пажња да вода не кључа. Након тога потребно је да се убаце две пуне шаке босиљка и оставити да поклопљено стоје 3 минута. Након тога неопходно је да се пребаци пешкир преко главе. Инхалација не би требало да траје дуже од 10 минута јер може довести до иритације дисајних канала. Важно је нагласити да овај вид инхалције није препоручљив деци млађој од 12 године јер су пријављени случајеви опекотина код деце млађе старосне доби.


Извори

Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button