0

Your Cart

Кантарион (Hypericum perforatum L.)

Кантарион, односно госпина трава, спада међу најпопуларније биље у Европи.

У Античкој Грчкој се сматрало да има способност заштите од злих сила. Хипократ и Гален су је преписивали као диуретик. По нашем народном веровању, ако би неудата девојка ставила кантарион испод јастука, ту ноћ би сањала свог будућег младожењу.

Данас се највише користи у козметичке сврхе за негу коже, за лечење нервозе, лакших облика депресије, опекотина, као и код тегоба у менопаузи.

Латинско имеHypericum perforatum L.
народна именагоспин цвет, госпино зеље, богородичина трава, жута метлица, жути кантарион, жућеница, пљускавица, жутеница, горач, тантур, смицаљка
где растеливаде, стене, светле шуме, шибље, напуштене њиве, близу мочвара
време бербеод краја маја до почетка септембра
температура на којој се суши35°C
лечикожу, ожиљке, опекотине, депресију, женске болести, желудац – (чир, гастритис), неконтролисано мокрење
користи се у обликучаја, тинктуре, еликсира, уља, капсула

Како изгледа кантарион?

Кантарион има голу усправну стабљику са разгранатим горњим делом. Обично нарасте до висине од 70цм. Листови су мали, јајастог облика и на њима се налази велики број жлезда у којима се налази етарско уље. На врху стабљике налазе се златножути цветови који чине штит. Цвета у периоду од маја до септембра, а најбоље је брати га јуна.

кантарион слика

Када и како се бере кантарион?

Зависно од надморске висине на којој се налази, кантарион цвета од маја па све до септембра. Најбоље брати га јуна и јула када је добар део цветова већ отворен и садржај активних материја највећи.

Бере се тако што се сече надземни део стабљике (у цвету) испод половине њене висине. Исечени део на којем се налазе цветови и листови се суше за чај, односно користе свежи за производњу кантарионовог уља.

Где расте Кантарион?

Кантарион расте на ливадама, стенама, међу шибљем, у светлим шумама, шипразима, напуштеним њивама и близу мочвара.

Како гајити кантарион?

Најбоље место за узгој кантариона је оно где је сунце јако у јутарњим часовима и постоји мали хлад током поднева. Ако земљиште није довољно плодно, неопходно га је обогатити компостом. Треба да постоји растојање између сваке биљке од 60-90цм и редовно наводњавање које ће одржавати земљу влажном константно док се не формира биљка.

кантарион

Кантарион као лек

Чај од кантариона се у нашем народу одвајкада користио против посекотина, опекотина, хемороида, болова и као антисептик, док се кантарионово уље користи у лечењу хемороида, екцема и других кожних обољења (акни, стрија, бора).

Кантарион за женске болести

Доказано је да кантарионово уље успешно ублажава ПМС и симптоме који су у вези са менопаузом тако што утиче на серотонергички систем. У истраживању које је спроведено у Турској 2017 године, закључено је да кантарионово уље може помоћи и приликом лечења цервикалног аденокарцинома. Такође, кантарионово уље се у народној медицини врло успешно примењивало приликом промена (раница) на грлићу материце које се најчешће јављају приликом присуства ХПВ. Чај од кантариона се масовно користи и када постоје проблеми са јајницима у виду упала и присуства цисти.

Кантарионово уље/чај за желудац

Кантарионово уље је традиционални лек који регулише проблеме система за варење као што су чир на желуцу и дванаестоплачном цреву. Поред тога он ублажава симптоме гастритиса као и грчеве у стомаку, а препоручује се и као помоћ у лечењу неконтролисаног мокрења код деце. Биљке које такође помажу код оваквих проблема су:

Зарастање опекотина

Уље од кантариона се показало врло делотворно код опекотина другог степена док је у експерименталним условима доказано брже исцељење и опоравак фоликула и епидермиса већ након 24 сата од примене.

Кантарион делује против бројних Грам позитивних и Грам негативних бактерија због својих фенолских једињења, што га чини одличним антисептиком. Препоручује се да се кантарионово уље не користи пре непосредног излагања сунцу јер може довести до повећане фотосензитивности коже.

Кантарион против депресије

Познато је да се кантарион користи и за побољшање расположења. Фитолози претпостављају да је узрок кантарионове лековитости хиперицин и хиперфорин који помажу лучење серотонина. Предност кантариона у лечењу депресије у односу на антидепресиве је у томе што он не ствара зависност код корисника, а позитивни резултати видљиви су већ након две недеље. Саветује се да се не пију суплементи на бази кантариона док траје терапија антидепресивима које повећавају ниво серотонина јер може довести до серотонин синдрома.

Кантарион у трудноћи

Употреба кантариона у трудноћи се не препоручује, било као чај, или као уље. Након трудноће уље кантариона може се користити за третирање стрија или ожиљка код жена које су имале царски рез.

Како користити кантарион?

  • Суши се и пакује у капсуле које се пију против благе депресије. Препоручена доза је 300мг, 3 пута дневно уз оброк.
  • Чај од кантариона
  • Кантарионово уље које се наноси на кожу
  • Тинктуре
  • Еликсир

Како направити кантарионово уље?

Кантарионово уље се може добити на више начина, а најупотребљиванији рецепт је да се 100г свежег цвета прелије једном литром уља и да се после 2 сата држања на воденој пари ова мешавина процеди.

У козметичке сврхе се препоручује да се кантарион прелије уљем од јојобе које ће се касније утрљавати на лице.

Други начин добијања инфузума је да се свежи листови прелију уљем и држе од 30 до 40 дана на сунцу, након тога се инфузум држи на сувом и тамном месту.

Тинктура кантариона

За припрему тинктуре кантариона потребно је прелити 20 гр осушених цветова са 100мл 70% алкохола. Тако припремљена тинктура треба да одстоји најмање две недеље након чега је треба процедити и прелити у стаклени суд. Пожељно је да за време тог процеса тинктура не буде изложена светлости.


Извори

  • Геленчир Никола (1989), Природно лечење биљем
  • Michael McIntyre (2000), A Review of the Benefits, Adverse Events, Drug Interactions, and Safety of St. John’s Wort (Hypericum perforatum): The Implications with Regard to the Regulation of Herbal Medicines
Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button