0

Your Cart

Мајчина душица (Thymus serpyllum L.)

Према народном веровању, мајчину душицу повезујемо са знањем и разумевањем. Сматрало се да су оном који користи мајчину душицу, многе ствари у животу јасније и да доноси исправне одлуке.

Она се широко користи у фармацеутској индустрији због својих органолептичких својстава, а највише за лечење органа за варење. У народној медицини има још ширу примену, јер има репутацију биљке која је „добра за све“.

Латинско имеThymus serpyllum L.
народна именаматерина душица, бакина душица, бабина душа, пољски тимијан, буковица, дивљи босиљак, вресковина, душицка, врисак, тамјаника, попонац, матерника
где растепоред шума, на ливадама и сунчаним стеновитим степама
време бербеод маја до септембра
температура на којој се суши35°C
лечидијареју, цревне паразите (дечје глисте), болести пулмоналног система, антисептик, антиоксиданс, окрепљује мишиће и кости
користи се у обликучај, сируп, тинктура, уље, зачин

Како изгледа мајчина душица?

Мајчина душица је космополитска, зељаста биљка, збијених и густих бусенова. Изданци су збијени, полегли, танки, испреплетани и на доњој површини дрвенасти.

Листови су ситни, јајасти, дужине 0,5-1,5 цм, ширине 6мм, богати етраским уљима, док цветови чине округле цвасти.

majčina dušica

Мајчина душица и тимијан разлике

Ове две биљке су сврстане у исти род Thymus и неопходно је оштро око како би се уочила разлика између њих. Једна од главних карактеристика препознавања је сам раст. Мајчина душица пуже уз тло и врхови гранчица се уздижу, док је тимијан полугрм.

Друга важна разлика је та што мајчина душица цвета обилније и цветови су тамно ружичасти док су код тимијана бели и благо ружичасти.

Где расте мајчина душица?

На концентрацију хранљивих материја биљке има велики утицај и квалитет земљишта на коме расте, те због тога најбоља и најмириснија мајчина душица потиче са осунчаних предела планина и литица. Може се наћи поред шума, на ливадама и сунчаним стеновитим местима.

Када и како се бере мајчина душица?

С обзиром на то да важи за једну од најосетљивиљих биљака, најважније је убрати је и осушити на правилан начин, јер у супротном може доћи до губљења њених органолептичких својстава.

Мајчина душица цвета од маја до септембра и треба је брати за време цветања тако што се помоћу маказа пажљиво одсеца горња половина лиснатих гранчица, зато што на доњој, одрвенелој стабљици нема етарског уља.

На њеним листовима се налази велики број жлезданих длака богатих етарским уљем па је због тога неопходно пажљиво сакупљање и стављање у корпе како не би дошло до гњечења биљке.

Треба је брати у подне, по сунчаном времену када нема росе.

majkina dušica

Како се суши мајчина душица?

Чим се обере мора се брзо осушити у танком слоју при температури не вишој од 40℃ јер може доћи до губитка лековитих својстава. Након сушења, најбоље је паковати мајчину душицу у папирне кесе. Треба нагласити да се лековити састојци налазе искључиво у листу и цвету.

Мајчина душица лековитост

Мајчина душица је медоносна биљка богата етарским уљима и због тога је мед добијен за време цветања мајчине душице врло драгоцен. Етерично уље мајчине душице поседује бројна дејства попут антихелминтског, антисептичког, антиспазмодичког, антимикробног и антиоксидативног. Она улази у састав многих фармацеутских производа због својих комплексних једињења попут тимола и карвакрола који имају бактериоцидно и бактериостатско дејство.

Мајчина душица за желудац

Мајкина душица се у народној медицини користи у лечењу многих болести као што су поремећаји код гастроинтестиналног тракта и пулмоналног система. Она помаже при избацивању секрета из организма, било да је слуз из желуца или шлајм из плућа.

Ова биљка представља добро средство против дијареје због велике количине танина. Етарско уље и тимол се прописују против цревних паразита, пре свега дечијих глиста. Ове биљке које су такође природни лек за желудац:

Мајчина душица за плућа

Осим што помаже приликом излучивања секрета из плућа, мајкина душица помаже код сваке врсте кашља. У време пре увођења вакцине, мајчина душица је чак коришћена и као примарни лек против болести Великог (магарећег) кашља. Један од најделотворнијих природних лекова за плућа је бели слез.

Према најновијим истраживањима која су спроведена, примећена су и цитотоксична деловања на туморске ћелијске линије плућа, дојке, цервикса, колона и желуца. Поред ових дејстава, доказано је и антимутагено дејство код екстракта мајчине душице што ову биљку сврстава као потенцијалну базу у борби против карцинома и тумора.

Мајчина душица у трудноћи

Не препоручује се коришћење мајчине у душице у трудноћи.

Како користити мајчину душицу?

Мајчина душица се користи у следећим облицима:

 • Чај
 • Тинктура
 • Сируп
 • Етерично уље
 • Зачин

Деловање мајчине душице на организам може бити многоструко. Као што смо напоменули, висок садржај танина, тимола и карвакрола утиче окрепљујуће на наше тело

Једињења која садржи ова лековита биљка могу да утичу на хормоне који контролишу рад штитне жлезде, те се због тога мора пажљиво дозирати приликом конзумирања.

Мајчина душица чај

Најпростији начин употребе је у облику чаја, али многи људи греше приликом његовог прављења. Треба нагласити да сува биљка не сме бити кувана јер се на великој температури лековити састојци деградирају или испаре.

За припрему је неопходно узети пуну супену кашику осушене мајчине душице и прелити са 200мл кључале воде, потом оставити поклопљену да одстоји 2 сата.

Тинктура од мајчине душице

 • Свежу мајчину душицу ставити у теглу, без набијања.
 • Прелити високопроцентним алколом. У ове сврхе може послужити 70% алкохол или још боље препеченица. По могућству лозова препеченица.
 • Поклопити, промућкати и оставити на сунцу 4-6 недеље.
 • Сваки дан промућкати барем једном.
 • После 4 до 6 недеље процедити и излити у тамну боцу чувати на тамном месту.

Ова тинктура помаже код мултипла-склерозе и код слабе развијености мускулатуре код деце. Тинктура има спољашњу примену, тиме што се тело намаже тинктуром. У исто време се тинктура и пије, 20 капи на коцку шећера дневно.

Код деце се не утрљава чиста тинктура мајчине душице на тело, већ пола шољице тинктуре растворено у литру воде. Деца млађа од 10 година не смеју да пију тинктуру, а деца старија од 10 година узимају 10 капи дневно уместо 20.

Мајчина душица зачин

Осим што је јако популарна као окрепљујући напитак, ова биљка широку употребу налази и у кулинарству. У многим медитеранским земљама се мајчина душица користи као зачин због своје ароматичности. Због свог антимикробног и антифунгицидног дејства користи се и као природни конзерванс.


Извори

 • Др Јован Туцаков (1984), Лечење биљем
 • Патер Јуро Марчинковић (2001), Божја биљна љекарна
Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button