0

Your Cart

Маслачак (Taraxacum officinale Web.)

Према народном веровању неких европских народа, развојни стадијуми маслачка представљају различита небеска тела. Његов жути цвет представља сунце, нерасејана семена представљају звезде, док не расејана семена која подсецају на пуфну представљају месец.

Латинско имеTaraxacum officinale Web
народна именабаба марта, бос-гологлав, дечји ланчић, жутељак, кравље цвеће, маслачица, млеч, млечац, овчја млечка, попина погачица, радич, талијанска салата и др.
где растеливаде, поред путева, у песку, по њивама, баштама, утринама
време бербелистови у пролеће пре цветања, корен у другој половини лета
температура на којој се суши35-40°C, или 2 недеље на промаји
лековитостјетра, кожа, варење, камен у жучи, отежано мокрење, алергију на полен
користи се у обликучај, салата, сок, капи, мед

Како изгледа маслачак?

Маслачак је вишегодишња биљка, висина јој варира од 2 до 100 центиметара. Карактерише га вишеглавичаст ризом, најчешће је потпуно без или са мало вунастих длака у колуму. Стабљика му је усправна, са листовима у виду розете. Листови су голи, тестерасто су назубљени, односно дубоко перасто дељени. По ободу су цели или назубљени.
Инволукрум може бити зељаст, мек, зеленкаст или црнкаст.
Цветова има много, углавном су жуте боје, мада се ретко може десити да се у природи сретне и примерак у оранжцрвеној боји. Главице су мале до велике.
Плод, односно папус је бео. Ахенија може бити светла (сива до тамносмеђа) или црна, са много квржица или глатка.
Корен је дугачак до 20цм и дебео 0,5-1,5цм, вретенаст и ваљкаст. Споља је жутомрк. Док је у свежем стању корен је пун лепљивог белог млечног сока.

Где расте маслачак?

Маслачак је отпорна биљка која успева готово на свим подлогама, али највише преферира суву земљу богату хумусом, од неутралне до алкалне, директно сунце или благи хлад. Толерише температуру до -29℃.

Маслачак је уобичајена биљка ливада и осталих травнатих површина. Расте поред путева, у песку, по њивама, баштама, утринама.

Ако јој се да мала брига током зиме, маслачак може током целе године да даје јестиве листове. Продукција семена је углавном бесполна, тако да су новонастале јединке клонови својих родитеља и врло су мале разлике међу јединкама.

Када и како се бере маслачак?

Време цветања маслачка је од марта до новембра. Могу се конзумирати корен, лист и цвет.

Треба водити рачуна када се ископава цела биљка са кореном, да то буде у рано пролеће пре цветања. Сви делови биљке су горког укуса и садрже бели “млечни” сок.

Корен има највише горчине у другој половини лета и тада се препоручује берба, док касније, у јесен, има више инулина и може се користити као супститут за кафу (не садржи кофеин). Листове је најбоље брати у пролеће.

Како се суши маслачак?

Када се осуши, корен спласне, смежура се, изгуби више од пола своје тежине и постане сивомрк. Јављају се пруге и набори, док су млечне цеви тамне. Корен се суши на 35℃ у пећници или природним путем на месту на ком струји ваздух до 2 недеље.

маслачак

Маслачак као лек

У маслачку се налазе тараксацин и тараксацерин, хетерозидне и у води растворљиве супстанце. У корену поред етарских уља се налазе ензими, масне киселине, доста инулина и шећера. Из фитостерола су изоловани терпенски алкохоли тараксастерол и бета-амирин.

Маслачак обилује антиоксидансима, молекулима који неутралишу дејство слободних радикала на наше ћелије. Слободни радикали су продукти метаболизма нашег организма. “Гомилање” слободних радикала може имати бројне штетне утицаје на наш организам, као што је убрзано старење. Један од тих антиоксиданаса је 𝛃-каротен који пружа заштиту од оксидативног стреса и ћелијског оштећења.

Друга група антиоксиданаса су полифеноли који се у највећој концентрацији налазе у цветовима. Екстракт маслачка се у кинеској народној медицине користио за лечење карцинома, хепатитиса и дигестивних болести.

У цвету и семену се налазе:

 • витамини А, Б, Ц и Д
 • Сесквитерпенски лактони
 • Тритерпени
 • Горки гликозиди

У листовима се налазе:

 • Каротеноиди
 • Кумарин
 • Холин
 • Флавоноиди
 • Минерали попут цинка, калцијума, гвожђа, магнезијума, калијума и бора

У корену се налазе:

 • Танини
 • Тритерпени
 • Стероли
 • Испраљива уља
 • Холин
 • Аспарагин
 • Инулин

Маслачак за кожу

Ултравиолетно зрачење изазива оштећења на кожи стварајући велике количине слободних радикала кисеоника и индукцијом матриксне металопротеиназе доводи до фотостарења коже. Доказано је да екстракти листова и цветова значајно штите кожу од дејства ултравиолетног зрачења помажући њихову апсорпцију и штитећи ћелије од старења супримирајући слободне радикале. Екстракт корена маслачка има доказан позитивни ефекат на обнављање ћелија коже.

Додатна истраживања су показала да поред свих ових позитивних ефеката, екстракт маслачка доводи до смањења иритације и инфламације коже као и до повећане хидратације и продукције колагена утичући на превенцију појаве акни и брадавица. Тинктуре корена се користе при лечењу екцема, акни и гихта.

Маслачак као лек за јетру

Студије које су спроведене на лабораторијским животињама указале су на то да екстракт маслачка има позитиван утицај на ткива јетре која је била под утицајем токсичним количинама ацетаминофена.

Други тип студија је указивао да екстракт маслачка може да смањи вишак масти складиштен у јетри и да штити од оксидативног стреса ткиво јетре.

Препарати на биљној бази су веома корисни када је у питању лечење дијабетеса тип 2. Сматра се да је маслачак врло ефективан у борби против диабетес меллитус-а због својих анти-хипергликемисјких, антиоксидативних и антиинфламаторних особина захваљујући својим биоактивним компонентама.

Наравно, потребно је спровести даља истраживања која укључују дејство активних супстанци маслачка на људски организам.

Маслачак за варење

У народној медицини, маслачак се користио као лек за констипацију и остале болести варења. Студија спроведена на лабораторијским животињама је указала на то да екстракт маслачка значајно утиче на стомачне контракције и пражњење црева. Корен маслачка је богат инулином, пребиотским влакнима који има способност да редукује констипацију и побољшава пражњење црева. Ове биљке такође делују лековито на желудац:

Маслачак за камен у жучи

Јован Туцаков у својој књизи “Лечење биљем” наводи да је чај од маслачка врло делотворан у одстрањивању камена из жучи.

Смеша се направи од 40г корена маслачка и водопије (Цицхориум интyбус Л.) и 20г нане. Три кашике смеше се попари са пола литре кључале воде, поклопи и остави 2 сата да одстоји. Пије се на два сата по једна кашика.

Маслачак за отежано мокрење

У народној медицини, маслачак се користи као природни диуретик. Често га узимају људи који имају проблем са бубрезима, ретенцијом и отицањем (оток). Листови маслачка су богати јонима калијума који позитивно утиче на функционисање бубрега.

Приликом дугих путовања дешава се да се вишак течности сакупи у зглобовима због некретања.

Туцаков наводи следећи рецепт за отежано мокрење: по 30г маслачка, раставића и ситнице и 10г свиле од кукуруза. Узети три кашике ове смеше и налити са пола литре кључале воде и узимати по једну кашику на свака 2 сата.

Маслачак за мршављење

Многи научници претпостављају да маслачак утиче на губитак тежине зато што побољшава метаболизам угљених хидрата. Студија спроведена на мишевима је доказала да активна компонента маслачка, хлорогенска киселина, утиче на мршављење и на хормоне који су задужени да складиште масти у јетри. Међутим, нису спроведена детаљнија истраживања која би укључила детаљније праћење одређених параметара.

Маслачак као лек против рака

Код разних народа Азије и Америке, маслачак се користио у народној медицини приликом лечења разних болести укључујући и карцином. Можда је и најзанимљивија тврдња да маслачак у великој мери може спречити раст и развој ћелија канцера у различитим органима.

Истраживања су показала да екстракт листа маслачка успорава раст и развој одређених ћелијских линија канцера активирајући одређене сигнале које доводе до ћелијске смрти.

Други тип истраживања је показао да екстракт корена маслачка драматично успорава раст малигних ћелија јетре, дебелог црева и панкреаса доводећи до њихове апоптозе и аутофагије.

Ова сазнања су довела до тога да екстракт корена маслачка може послужити као нетоксична, анти-канцерогена алтернатива.

Маслачак против алергије на полен

Ова терапија се састоји из два дела. Да би показала најбоље резултате потребно је са њом почети 6 недеља пре цветања биљака.

Јутро: Две пуне кашичице сувог листа маслачка прелити врелом водом, поклопити и оставити да одстоји 15 мин. У процеђен чај додати сок од пола лимуна и попити у малим гутљајима док је још топло.

Увече: Две пуне кашицице липовог цвета припремити и конзумирати на исти начин као и маслачак.
Након 6 недеља направити паузу, уколико је потребно поновити процес.

Како се користи маслачак?

Препоручени дневни унос чаја и екстракта маслачка је следећи:

 • Свежи листови 4-10 гр дневно
 • Суви листови 4-10 гр дневно
 • Тинктура листова 2-5 мл (1 супена кашика), три пута дневно
 • Свежи сок од листова 5 мл (1 супена кашика), два пута дневно
 • Течни екстракт 5-10 мл (1-2 супене кашике) дневно
 • Свежи корен 2-8 гр дневно
 • Осушени прах 250-1000 мг, четри пута дневно.

Чај од маслачка

Препоручује се да се приликом прављења чаја од маслачка користе само латице јер зелени делови биљке могу бити горки.

За једну шољу чаја треба узети латице од 10 цветова, прокувати их, поклопити и ставити да одстоји. Чај засладити медом, стевијом или шећером по жељи.

Чај од корена маслачка се у источњачким културама правио одвајкада. Пажљиво убрати корен маслачка, опрати га и осушити. На један литар воде додати 2 кашике корена, прокључати и оставити да одстоји око 40 минута. Након тога процедити чај и засладити по жељи медом, стевијом или шећером.

Иста је процедура прављења чаја од листова као за цвет. Узети 6 листова за једну шољу, прокувати 10 минута, оцедити и засладити по жељи.

Маслачак салата

Маслачак може бити веома горак па се препоручује да се комбинује са поврћем попут црног и белог лука, парадајза и са осталим сочним поврћем и преливима попут сирћета.

Сок од маслачка

Због горчине коју има, у свеж сок од маслачка, треба додати воће попут јабуке, кивија и лимуна.

Такође, од њега се може правити и здрава ужина тако што у соковник ставимо шаку листова маслачка, 2 штапа целера, 1 лимун, 2 зелене јабуке и краставац. Уместо јабука може се ставити киви, поморанџа или крушка.

Мед од маслачка

Јако популаран због своје лековитости је и мед од маслачка. Маслачак мед се може припремати у комбинацији са медом, али и са шећером.

Припрема се тако што се 400 цветова маслачка убраних када је цвет потпуно расцветан, један лимун исечен на кришке и литар воде прокувају. Након двадесетак минута кувања добијену смесу процедити па додати 2 килограма шећера, односно меда и вратити да се докува. Кад прокључа кувати још 30 минута и након тога је пресути у тегле.

Овај мед умирује плућа, ублажава кашаљ и јача имунитет. Користи се тако што се узима по једна кашика три пута дневно. Може се, уместо шећера или меда, користити и као заслађивач чаја.

Капи од маслачка

Тинктура од маслачка се прави тако што се користе једнаки делови корена и листа. Свеже убрану биљку добро опрати, оставити да се просуши од воде, ситно исецкати потребне делове и прелити препеком домаће лозе.

Потребно је да лоза буде око један центиметар изнад делова биљке.

Оставити да стоји 6 до 8 недеља на сунцу, с тим што је пожељно да се свакога дана промућка. Након тога се цеди и складишти на тамном и сувом месту.

Конзумира се 3 пута дневно, у периоду од 3 месеца по једна кашичица. Помаже у лечењу хроничних кожних обољења и чисти крв.


Извори

Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button