0

Your Cart

Матичњак (Melissa officinalis L.)

Нашем народу је познато да матичњак има хипнотишуће дејство на пчеле, а посебно матицу. Па је тако ова биљка и добила своје име. Због те своје моћи, често је средство искусних пчелара за враћење “одбеглог” роја. Пчелари би убрали матичњак, ударали се гранчицама по рукама да би се мирис из жлезда матичњака ослободио и мамио пчеле и певали би песмицу:

Мат’, мат’, мато
Врати нам се мато, 
Добра наша мато, 
Врати нам се , мато...
Латинско имеMelissa officinalis L.
народна именалимун трава, лимунка, маточина, пчелиња трава, пчелињак, метвица, матичник, матерњак
где растеу вртовима, шумама, уз ограде и на песку
време бербемај, јуни и јули
температура на којој се суши35°C
лечивисоки крвни притисак, нервозу, депресију, анксиозност и инсомниу, респираторни тракт (синусе), органе за варење
утиче благотворно на плодност, хипертиреозу, лактацију, аритмију
користи се у обликучаја, уља, тинктуре

Како изгледа матичњак?

Стабло матичњака може да нарасте до 1м, многогранато је и лиснато. Листови из корена имају дршку и крупнији су, док горњи стоје наспрамно, јајасти су са срцастом основом, усечени, изрецкани и благо длакави.

Цветови су беле боје, са по неколико цветова у пазуху. Чашица је дугоцеваста док круница има облик “зевалице”.

матичњак лековитост

Како разликовати матичњак од менте?

Иако припадају истој фамилији Lamiaceae, ове две биљке је најлакше разликовати по цветовима, док је најсигурнији начин распознавања мирис након трљања листова. Матичњак има јак мирис на лимун, због чега је познат у народу и као лимун трава.

Где расте матичњак?

Расте у вртовима, може се наћи полудивљи у близини насеља уз ограде и у шуми. Највише му прија хладно време и опстаје на температури до -20℃. Толерише благу топлоту. Лако се прилагођава различитим теренима па је могуће наћи га како на приморју, тако и на планинама високим и по 1000м.

Када и како се бере матичњак?

Највише се цени лист код матичњака, јер у осталим органима има врло мало лековитих састојака.

Лист матичњака се најбоље је брати пре него што се појаве цветови, јер у то време је лишће најкрупније и има највише етарског уља. Када је у пуном цвату, лековити састојци из листова су у доброј мери већ изгубљени. Време цветања је од јула до септембра.

Пожељно је брати матичњак по лепом времену када нема росе. Пошто се уље налази на листу у микроскопски ситним жлезданим длакама које су врло нежне и ломљиве, тако убране листове потребно је преносити у корпи или сандуку да не би дошло до гњечења.

матичњак

Како сушити матичњак?

Чим се обере, лишће се мора одмах осушити у што тањем слоју (2 прста дебљине), у хладу на јакој промаји, или у сушници на температури до 40°Ц. Уколико је температура у сушници виша од препоручене, етарска уља изветре и матичњак губи не само мирис, него и лековитост.

Када је фаза сушења завршена, матичњак херметички спаковати и складиштити у картонским кутијама обложеним вишеструком дебелом хартијом. Поред тога, јако је важно и то да се тако запакован матичњак чува на тамном и хладном месту.

Садња матичњака

Матичњак успева на тешком и песковитом терену. Сеје се у саксијама, а након тога се саднице расађују у квадрату од 30цм одстојања на нађубреном земљишту. 

Може се размножити деобом корена почетком септембра. После 3 године биљка се обнавља и премешта. Уочи зиме се покрива сувим ђубретом које се скида на пролеће. На пола хектара би требао имати принос од приближно 1500кг.

Неопходно је чистити га од корова и користити течно стајско ђубриво ако је сушно време, али не после средине јуна.

За шта је добар матичњак?

Лековита својства матичњака се базирају на његовим етарским уљима која садрже цитрол, гераниол, ланиол, хлорофил, танине. Користи се против надимања у органима за варење, против неуралгије, неурастеније, гађења, повраћања и пролива. Јако је делотворан и за умиривање живаца а помаже и особама које имају немиран сан.

Матичњак за срце

Матичњак помаже код високог притиска. Примећена су и блага антиаритмична својства, с тога је неопходно спровести даља истраживања у лечењу срчаних болесника екстрактом матичњака. Особе са ниским притиском морају водити рачуна приликом конзумирања чаја од матичњака јер он може довести до додатног смањења крвног притиска. Јагорчевина и коприва такође лековито утичу на срце. Док је босиљак ефективан лек за регулисање крвног притиска.

Матичњак чај за смирење

Поред тога што доводи до смањења крвног притиска, матичњак се користи и као анксиолитик, спазмолитик, благи седатив и антибактеријски агенс у народној медицини. Једињења попут галне киселине и етил ацетата, које садржи матичњак су показала антиоксидативна и неуропротективна својства на ћелије нервног система. Тако да матичњак представља могуће “оружје” у одбрани од Алцхајмерове болести. Једињења из екстракта матичњака су се показала као инхибитори ГАБА-трансаминазе што га чини одличним анксиолитиком.

Одређена једињења код матичњака имају способност везивања за ацетилхолин, шта више, она поседују и инхибиторни ефекат на ензим ацетилхолинестеразу. Захваљујући томе услед коришћења матичњака, долази до побољшања когнитвних функција.

Биљка која такође може помоћи у борби против депресије, нарочито у зимским данима је кантарион.

Матичњак чај за синусе

Матичњак садржи бројна једињења, између осталог гераниал и нерал. Ова једињења имају јако антибактеријско дејство на респираторни тракт. Због тога се препоручује коришћење чаја од матичњака код упале синуса.

Матичњак чај за плодност

Статистика показује да у Србији сваке године има све више парова који не могу да остваре своје потомство. Чак 15% парова у Србији пати од стерилитета. Постоји много различитих фактора који утичу на неплодност и који могу бити подједнако заступљени код мушкараца и жена. Због свог антиоксидативног дејства, екстракт матичњака утиче позитивно на пасеменике (лат. епидидyмис), покретљивост сперматозоида, као и на целокупну ДНК и квалитет сперматозоида.

Матичњак штитњача

Појачана функција штитасте жлезде, хипертиреоза, је озбиљно стање које захтева обавезан медицински надзор. Као и остале болести, не треба је лечити на своју руку. Међутим матичњак помаже код овог стања, ево и како:

Хипотериоза је повећано ослобађање хормона Т3 и Т4. Најчешћи узрок хипертиреозе (70-80%) је Гравесова или Базедовљева болест. Она је аутоимуна болест где је имунски систем болесника усмерен на тироидне фоликулске ћелије, тако што имуноглобулини Г изазивају продужену стимулацију која су усмерена према рецепторима за тропин на површини тироидних фоликулских ћелија. Доказано је да материје које се налазе у матичњаку позитивно утичу на овај тип болест тако што инхибира везивање ТСХ за рецепторе на штитној жлезди и тако доводи до мањег лучења Т3 и Т4 хормона.

Матичњак у трудноћи

Једна од ретких лековитих биљака са наших простора која се препоручује и трудницама је управо матичњак. С обзиром на то да нису примећене нуспојаве приликом конзумирања чаја од матичњака, многи лекари га препоручују трудницама које имају осећај мучнине. 

Након трудноће препоручује се и дојиљама које имају проблем са губитком млека. Како је стрес један од главних фактора за нестанак млека, због свог умирујућег дејства се управо матичњак препоручује за лактацију.

Како се користи матичњак?

Матичњак се користи у виду:

  • чаја
  • тинктуре
  • и уља.

Чај од матичњака

Припрема овог чаја је јако једноставна. Пуну шаку осушеног листа матичњака прелити кључалом водом, поклопити и оставити да одстоји 2 сата, затим процедити. Уколико се конзумира пре јела, пије се незасладјен, а након јела засладјен медом.

Уколико се пак одлучите за мешавину матичњака и нане, у том случају биће потребно добро промешати по 100 гр сушеног листа. Када се добро промешају захвате се две супене кашике и прелију кључалом водом. Препорука за конзумацију је иста као и код чистог чаја од матичњака. Добар је за варење, спречава надимање у цревима, поспешује миран сан.

Тинктура матичњака

Уколико се 100 грама матичњака, поморанџине и лимунове коре и прелије литром најбоље препеченице или вина и након 8 дана честог мућкања процеди, добија се напитак који благотворно утиче на организам. Потребно је само пола сата пре оброка попити по једну кашику.

Уље матичњака

Добија се дестилацијом матичњака покошеног у време цветања с воденом паром. Поред примене у фармацији, користи се и у индустрији парфема.

Андреј Илић
Андреј Илић

Call Now Button