0

Your Cart

Раставић (Equisetum arvense)

Раставић има репутацију вековима ефикасног и важног биљног лека. Сматра се да су још антички травари попут Диоскрида њиме лечили плућне болести док га активно препоручују бројни европски травари.
Ово је космополитска врста којој одговарају влажна и мочварна места, али осим крај потока и река расте на песковитим ливадама али и на необрађеном земљишту. Раставић садржи сапонине, еквизетин, флавоноидне, гликозиде, витамин Ц и силицијумову киселину.

Латинско имеEquisetum arvense
народна именабарска јела, вошће, вретеника, коњогриз, коситерна трава, пољски креш, пољска преслица, пољски цинкрот, раставиче, хвост, штукавац
где растепо влажним, киселим ливадама, њивама, мочварама и ритовима
време брањаод маја до октобра
температура на којој се суши35°C
лечикости, плућа, камен у бубрегу, дијабетес, бактеријске упале, варење
користи се у обликучаја, тинктуре и капсула

Како изгледа раставић?

Раставић (Equisetum arvense) је зељаста биљка која може да досегне висину до 40 цм. Стабљика је усправна, шупља, чланковита и подсећа на мали бор. Из њених пршљенова расту бројни танки чланковити листови. Због свог изгледа у народу је позната као коњски реп или преслица.
Размножава се спорама које дозревају у марту и априлу. Плодне стабљике имају цветни клас са спорама на врху и не користе се у лечењу. Плодно стабло се појављује пре стерилног, које је усправно, једноструко или двоструко пршљенасто разгранато, док су гране усправне.
Биљка је светлозелене боје и приликом брања треба бити опрезан да се не замени са сличном врстом.

rastavic

Како и када се бере раставић?

Користи се надземни део биљке који је добро развијен и може се брати маја, јуна, јула, августа и септембра. Користе се искључиво зелене, стерилне стабљике без цветних класова чије су гране окренуте на горе. Ако су листови водоравни или висе, ради се о отровној биљци. а не о раставићу.

Како се суши раставић?

Због велике количине течности коју садржи, биљку је неопходно пажљиво и брзо осушити да би могла да се чува. Ако се користи електрична сушара, неопходно је да се подеси на најмању температуру. Ако се суши у природним условима, раставић треба раставити, везати у мање снопове и сушити на промаји у сенци. Пре сушења је неопходно биљку опрати и оставити кратко на сунцу. Биљка је сува уколико када се сломи и не остаје влага међу прстима. У зависности од температуре и струјања ваздуха, сушење би требало да траје од једне до три недеље.

rastavić čaj

Лековита својства раставића

Чај од раставића се користи као диуретик, против камена у бубрегу и чира на желуцу, за обнављање костију, лечење болести уролошког тракта, упале мокраћних канала и смањење крвног притиска.

Раставић као диуретик

Чај од раставића се у народној медицини користио као диуретик, што је касније и доказала наука. Преслица се још у 16. веку помиње као диуретик у фитотерапеутским књигама. Чај од раставића помаже у избацивању вишка течности из организма и тако доводи до снижавања крвног притиска.
Треба водити рачуна приликом употребе раставића код едема који су настали услед оштећења срца или бубрега.

Раставић као лек за камен у бубрегу

Иако се традиционално користи за избацивање камена из бубрега, не постоје додатна научна истраживања која би дала потпору овој тврдњи. Истраживања рађена на мишевима су показала да раставић у комбинацији са другим биљем помаже отклањање камена из бубрега и санира њихово оштећење. Коришћењем купки од раставића долази до ублажавање болова и код упала које настају приликом избацивања камена из бубрега. Чај од раставића смањује концентрацију мокраћне киселине и тако спречава појаву камена.

Раставић за плућа

Примењује се у терапији код туберкулозе јер се претпоставља да силикати стимулишу леукоците. Преслица је добра и против бактерија које су изазивачи плућних инфекција. У Америци се преписује заједно са дигиталисом, док се у неким државама ове биљке воде и као званичан лек.

Раставић за здраву кожу, косу и нокте

Преслица убрзава излучивање штетних материја и тако утиче на кожу целог организма, а због особине да делује на акне и бубуљице користи се у козметици. Тинктура се користи за лечење нокатне псоријазе, тако што се нокти редовно премазују њоме. Поседује аминокиселину цистеин и минерале попут селениума који позитивно утичу на раст косе као и ноктију.

Раставић за кости

Због високе концентрације силицијума, раставић позитивно утиче на кожу, кости, косу и нокте.
Истраживања су показала да инхибира остеокласте, коштане ћелије које разлажу коштано ткиво, док стимулише остеобласте, ћелије које синтетишу коштани матрикс. Те се због ових карактеристика користи као суплемент у лечењу остеопорозе. Силицијумска киселина помаже везивање калцијума и тако доводи до повећане минерализације костију.

Раставић за лечење рана и цисти

Примећено је и убрзано зарастање рана када се водени екстракт раставића нанесе на рану. Ова својства су се показала позитивна због велике количине силиката које поседује. Истраживања су спроведена код жена након царског реза када су 10 дана мазале креме на бази раставића.

Раставић за дијабетес

Истраживања спроведена на пацијентима који имају дијабетес тип 2 су се показала позитивна. Коришћењем чаја од раставића успели су да за 1.5 х драстично смање ниво глукозе у крви.

Раставић против бактеријских инфекција

Раставић поседује бројне антибактеријске и антивиралне агенсе који помажу при плућним и уринарним инфекцијама. Следеће су бактеријске врсте на које раставић утиче антибактеријски:

  • -Staphylococcus aureus – изазива кожне и респираторне инфекције.
  • Escherichia coli – изазивач уринарних инфекција и дијареје.
  • Pseudomonas aeruginosa 
  • -Salmonella

Раставић за оралну хигијену

Раставић уништава бројне бактерије у нашим устима и тако доводи до спречавања каријеса. Поред тога, добар је и против кандиде која се намножава када опадне имунитет или након терапије антибиотицима. Од њега се може направити и средство за испирање устију против гингивитиса.

Како се користи раставић?

Раставић се користи у облику чаја, тинктура и капсула.

Нежељена дејства раставића

Раставић поседује ензим који разлаже витамин Б-1 те се не препоручује његова дуготрајна употреба јер може довести до смањене концентрације витамина Б у организму. Такође утиче и на метаболизам литијума у организму те се не препоручује код људи који узимају суплементе или медикаменте на бази литијума. Људи са дијабетесом треба да воде рачуна када узимају суплементе на бази раставића јер може доћи до драстичног смањења шећера у крви.
Максимална дневна доза сувог екстракта у капсулама је 900 мг.

Чај од раставића

Прави се тако што се узме шака уситњене биљке и прелије са 2-3 чаше вреле воде, оставити да се одстоји 15 минута и након тога се конзумира. Овако направљен чај може се користити и за лице, кожу и косу.

Тинктура од раставића

Тинктура се прави у пропорцији 1:5, где се за 100 г сувог биља користи 0.5 литра алкохолног пића. Тинктура се по правилу држи на тамном месту.

Андреј Илић
Андреј Илић
Call Now Button