Prema legendi, svoje latinsko ime hajdučka trava dobila je prema Ahilu koji ju je koristio za lečenje kralja Telefosa. Kod Starih Slovena smatrala se za biljku koja ima magijsko dejstvo.Koristi se za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Delotvorna je protiv hemoroida, smetnji u bubrezima i jetri i pomaže zarastanje rana.

Latinsko imeAchillea millefolium L.
narodna imenastolisnik, sporiš, hajdučica, ajdučica, ranjenik, vražja kopriva, jalovi mesečnjak, kunica
gde rasteravnice, planine, osunčane livade, pored puta
vreme berbejul i avgust
temperatura na kojoj se suši35-40℃
lečiželudac, rane i opekotine, ženske bolesti, bronhijalnu astmu, kamen u bubregu i žučnoj kesi, gasove
koristi se u oblikučaj i ulje

Kako izgleda hajdučka trava?

Stabljika hajdučke trave je čvrsta, visine do 80 cm, duž koje se nalaze listovi koji svojim oblikom podsećaju na pero. 

Cvetne glavice formiraju udružene cvasti koje su najčešće bele boje, ali mogu se pronaći i bledoružičasti primerci. Cvetovi su u sredini cevastog, a po rubu jezičastog oblika. Cvast formira po 5 do 6 cvetova, a svaki od njih je veličine oko 5 mm.

hajdučka trava lekovitost

Gde raste hajdučka trava?

Ova zeljasta, višegodišnja, samonikla biljka najčešće se može videti pored puta, na osunčanim livadama. Važi za jako prilagodljivu i otpornu biljku tako da nastanjuje kako planinske predele, tako i ravnice. Jedini uslovi koje su potrebni za rast ove biljke jesu da zemljište bude suvo i da ima dosta sunca.

Kada i kako se bere hajdučka trava?

Cveta celog leta, a najviše lekovitih sastojaka može se od nje dobiti ukoliko se bere jula i avgusta. 

Kako stabljika hajdučke trave nema lekovitih svojstava, bere se samo deo na kom se nalaze listovi i cvetovi. Ukoliko se doda osušenim listovima smanjuje se lekovitost droge.

List je najbolje brati pre nego što iz rozete izbije stabljika. Pogodno vreme za branje lista hajdučice je oko podneva, kada nema rose, daleko od prometnih puteva i prašine.

Ako beremo biljku u vreme cvetanja, onda to radimo tako što odsecamo stabljiku dužine od oko 25 cm, odnosno dužinu od 5 do 10 centimetara ukoliko beremo samo cvasti.

Kako se suši hajdučka trava?

Listove i cvasti nakon branja rasporediti na čistoj hartiji i ostaviti da se suše na promaji. Nakon sušenja ih zapakovati u najlonske kese i čuvati na suvom i tamnom mestu. 

Kada sušimo celu stabljiku, nju vezujemo u male kite i ostavljamo da se suši na promaji, ili u sušnici na temperaturi 35-40℃. Dobro osušene vezice hajdučke trave treba pažljivo složiti u kartonske kutije. 

Iskustva u korišćenju hajdučke trave kažu da je najbolje upotrebiti je u prvih godinu i po dana od sušenja, jer nakon tog perioda njena delotvornost se smanjuje.

hajdučka trava

Sadnja hajdučke trave

S obzirom na to da važi za biljku koja ne zahteva preteerano veliku negu i održavanje veoma je laka za gajenje. Poseduje visoku otpornost na različite vremenske uslove, tako da je za njen uzgoj jedino važno da je mesto na kom se sadi osunčano veći deo dana. 

Može se presađivati deljenjem busenova, ili sadnjom novog semena.

Hajdučka trava lekovitost

Hajdučka trava ne izaziva zavisnost organizma te je moguće da je zbog toga jedan o najpopularnijih lekova narodne medicine kod nas. Koristi se za lečenje bronhijalne astme, kamena u bubregu i žučnoj kesi, protiv hroničnog zatvora, gasova, pojačanog sekreta kod žena. 

Zbog tanina koji sprečava da rana zagnoji, kao i zbog ahileina koji ima hemostatična svojstva zaslužna za usporavanje razvoja patogenih klica koristila se za lečenje rana. Svaki hajduk je kod sebe imao malo praha napravljenog od lista hajdučice upravo u tu svrhu. 

Pored toga, ona sadrži i vitamin K, etarsko ulje, flobatanin, cijanogenetski glikozid u maloj količini. Smatra se da ova biljka nije dovoljno detaljno ispitana, te da postoji mogućnost da pored navedenih, sadrži i druge lekovite sastojke.

Hajdučka trava za želudac

Upotrebom ulja hajdučke trave, ili mešavine ove biljke sa kantarionom, može se ublažiti, ili potpuno izlečiti čir na želucu. Preporučena doza je po jedna kafena kašičica pre doručka i pre večere. Osim hajdučke trave, i sledeće biljke deluju lekovito na želudac:

Hajdučka trava za ženske bolesti 

Čest problem žena jeste pojačan vaginalni sekret, odnosno belo pranje. Priprema jednostavnog čaja koji se koristi kao sastavni deo održavanja lične higijene može vam pomoći u borbi protiv njega. 

Potrebno je po 40 grama lista i cveta hajdučke trave i kamilice uz dodatak 10 grama lista koprive promešati. Uzeti četiri kašike ove smeše i popariti litrom ključale vode. Kada se prohladi i dostigne temperaturu tela koristiti za zapiranje.

Kako se koristi hajdučka trava?

Može se koristiti kao:

  • Čaj
  • Ulje.

Čaj od hajdučke trave

Jedan od najčešćih lekovitih napitaka kod nas je upravo čaj od hajdučke trave. Priprema se tako što se 2 kašike biljke prelije sa 200ml ključale vode, poklopi i ohlađen pije pre jela. Ovaj napitak ima posebnu ulogu u jačanju organizma i poboljšavanju apetita.

Ulje hajdučke trave

Etarsko ulje ponekad, zbog azulena, načina destilacije kao i trajanja samog procesa, može biti plave boje. Što je plava boja intenzivnija, količina azulena je veća, a samim tim i kvalitet ulja bolji. Pored njega u svom sastavu ima oko 10% cineola, tujona, borneola, pinena, mravlje i valerijanske kiseline… 

Primenu nalazi u medicini, farmaciji i kozmetici. Delotvorno je protiv upale sluznice i kože, protiv opekotina izazvanih sunčanjem, kao kozmetički preparat za negu osetljive kože.

Priprema ulja od hajdučke trave

Kao najbolja preventiva od opekotina izazvanih sunčanjem koristi se ulje od hajdučke trave. Priprema je jednostavna, a zaštita koju pruža koži ogromna. 

Litar ulja od kukuruznih klica presuti u teglu pa zatim u nju dodati 100 grama usitnjenog lista hajdučke trave. Teglu uvezati najlonom, obmotati krpom i staviti u duboku šerpu na čijem dnu se nalazi drvena slama i nekoliko krpa, pa preliti hladnom vodom. 

Kuvati na tihoj vatri oko 3 sata. Nakon toga ostaviti skloniti sa vatre i ostaviti da se voda potpuno ohladi. Iz hladne vode izvaditi teglu i kroz čisto flanelsko platno procediti sadržaj tegle. 

Dobijeno ulje hajdučke trave raspodeliti u manje staklene bočice i za najbolji efekat kao poklopac koristiti pampur. 

Najbolje je obilno mazati celo telo, sve dok se ne pocrni i rizik od opekotina svede na minimum.

Isto ulje se može koristiti i protiv hemoroida (šuljeva), tako što se parče platna natopi i stavi na šuljeve da prenoći.

Andrej Ilić
Андреј Илић