Kantarion, odnosno gospina trava, spada među najpopularnije lekovito bilje u Evropi.

U Antičkoj Grčkoj se smatralo da ima sposobnost zaštite od zlih sila. Hipokrat i Galen su je prepisivali kao diuretik. Po našem narodnom verovanju, ako bi neudata devojka stavila kantarion ispod jastuka, tu noć bi sanjala svog budućeg mladoženju.

Danas se najviše koristi u kozmetičke svrhe za negu kože, za lečenje nervoze, lakših oblika depresije, opekotina, kao i kod tegoba u menopauzi.

Latinsko imeHypericum perforatum L.
narodna imenagospin cvet, gospino zelje, bogorodičina trava, žuta metlica, žuti kantarion, žućenica, pljuskavica, žutenica, gorač, tantur, smicaljka
gde rastelivade, stene, svetle šume, šiblje, napuštene njive, blizu močvara
vreme berbeod kraja maja do početka septembra
temperatura na kojoj se suši35°C
lečikožu, ožiljke, opekotine, depresiju, ženske bolesti, želudac – (čir, gastritis), nekontrolisano mokrenje
koristi se u oblikučaja, tinkture, eliksira, ulja, kapsula

Kako izgleda kantarion?

Kantarion ima golu uspravnu stabljiku sa razgranatim gornjim delom. Obično naraste do visine od 70cm. Listovi su mali, jajastog oblika i na njima se nalazi veliki broj žlezda u kojima se nalazi etarsko ulje. Na vrhu stabljike nalaze se zlatnožuti cvetovi koji čine štit. Cveta u periodu od maja do septembra, a najbolje je brati ga juna.

kantarion slika

Kada i kako se bere kantarion?

Zavisno od nadmorske visine na kojoj se nalazi, kantarion cveta od maja pa sve do septembra. Najbolje brati ga juna i jula, kada je dobar deo cvetova već otvoren i sadržaj aktivnih materija najveći.

Bere se tako što se seče nadzemni deo stabljike (u cvetu) ispod polovine njene visine. Isečeni deo na kojem se nalaze cvetovi i listovi se suše za čaj ili koriste sveži za proizvodnju kantarionovog ulja.

Gde raste Kantarion?

Kantarion raste na livadama, stenama, među šibljem, u svetlim šumama, šiprazima, napuštenim njivama i blizu močvara.

Kako gajiti kantarion?

Najbolje mesto za uzgoj kantariona je ono gde je sunce jako u jutarnjim časovima i postoji mali hlad tokom podneva. Ako zemljište nije dovoljno plodno, neophodno ga je obogatiti kompostom. Treba da postoji rastojanje između svake biljke od 60-90cm i redovno navodnjavanje koje će održavati zemlju vlažnom konstantno dok se ne formira biljka.

kantarion

Kantarion kao lek

Čaj od kantariona se u našem narodu odvajkada koristio protiv posekotina, opekotina, hemoroida, bolova i kao antiseptik, dok se kantarionovo ulje koristi u lečenju hemoroida, ekcema i drugih kožnih oboljenja (akni, strija, bora).

Kantarion za ženske bolesti

Dokazano je da kantarionovo ulje uspešno ublažava PMS i simptome koji su u vezi sa menopauzom tako što utiče na serotonergički sistem. U istraživanju koje je sprovedeno u Turskoj 2017 godine, zaključeno je da kantarionovo ulje može pomoći i prilikom lečenja cervikalnog adenokarcinoma. Takođe, kantarionovo ulje se u narodnoj medicini vrlo uspešno primenjivalo prilikom promena (ranica) na grliću materice koje se najčešće javljaju prilikom prisustva HPV. Čaj od kantariona se masovno koristi i kada postoje problemi sa jajnicima u vidu upala i prisustva cisti.

Kantarionovo ulje/čaj za želudac

Kantarionovo ulje je tradicionalni lek koji reguliše probleme sistema za varenje kao što su čir na želucu i dvanaestoplačnom crevu. Pored toga on ublažava simptome gastritisa kao i grčeve u stomaku, a preporučuje se i kao pomoć u lečenju nekontrolisanog mokrenja kod dece. Biljke koje takođe pomažu kod ovakvih problema su

Zarastanje opekotina

Ulje od kantariona se pokazalo vrlo delotvorno kod opekotina drugog stepena dok je u eksperimentalnim uslovima dokazano brže isceljenje i oporavak folikula i epidermisa već nakon 24 sata od primene.

Kantarion deluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija zbog svojih fenolskih jedinjenja, što ga čini odličnim antiseptikom. Preporučuje se da se kantarionovo ulje ne koristi pre neposrednog izlaganja suncu jer može dovesti do povećane fotosenzitivnosti kože.

Kantarion protiv depresije

Poznato je da se kantarion koristi i za poboljšanje raspoloženja. Fitolozi pretpostavljaju da je uzrok kantarionove lekovitosti hipericin i hiperforin koji pomažu lučenje serotonina. Prednost kantariona u lečenju depresije u odnosu na antidepresive je u tome što on ne stvara zavisnost kod korisnika, a pozitivni rezultati vidljivi su već nakon dve nedelje. Savetuje se da se ne piju suplementi na bazi kantariona dok traje terapija antidepresivima koje povećavaju nivo serotonina, jer može dovesti do serotonin sindroma.

Kantarion u trudnoći

Upotreba kantariona u trudnoći se ne preporučuje, bilo kao čaj, ili kao ulje. Nakon trudnoće ulje kantariona može se koristiti za tretiranje strija ili ožiljka kod žena koje su imale carski rez.

Kako koristiti kantarion?

  • Suši se i pakuje u kapsule koje se piju protiv blage depresije. Preporučena doza je 300mg, 3 puta dnevno uz obrok.
  • Čaj od kantariona
  • Kantarionovo ulje koje se nanosi na kožu
  • Tinkture
  • Eliksir

Kako napraviti kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje se može dobiti na više načina, a najupotrebljivaniji recept je da se 100g svežeg cveta prelije jednom litrom ulja i da se posle 2 sata držanja na vodenoj pari ova mešavina procedi.

U kozmetičke svrhe se preporučuje da se kantarion prelije uljem od jojobe koje će se kasnije utrljavati na lice.

Drugi način dobijanja infuzuma je da se sveži listovi preliju uljem i drže od 30 do 40 dana na suncu, nakon toga se infuzum drži na suvom i tamnom mestu.

Tinktura kantariona

Za pripremu tinkture kantariona potrebno je preliti 20 gr osušenih cvetova sa 100ml 70% alkohola. Tako pripremljena tinktura treba da odstoji najmanje dve nedelje nakon čega je treba procediti i preliti u stakleni sud. Poželjno je da za vreme tog procesa tinktura ne bude izložena svetlosti.


Izvori

  • Gelenčir Nikola (1989), Prirodno lečenje biljem
  • Michael McIntyre (2000), A Review of the Benefits, Adverse Events, Drug Interactions, and Safety of St. John’s Wort (Hypericum perforatum): The Implications with Regard to the Regulation of Herbal Medicines
Andrej Ilić
Андреј Илић