Prema narodnom verovanju, majčinu dušicu povezujemo sa znanjem i razumevanjem. Smatralo se da su onom koji koristi majčinu dušicu, mnoge stvari u životu jasnije i da donosi ispravne odluke.

Ona se široko koristi u farmaceutskoj industriji zbog svojih organoleptičkih svojstava, a najviše za lečenje organa za varenje. U narodnoj medicini ima još širu primenu, jer ima reputaciju biljke koja je “dobra za sve”.

Latinsko imeThymus serpyllum L.
narodna imenamaterina dušica, bakina dušica, babina duša, poljski timijan, bukovica, divlji bosiljak, vreskovina, dušicka, vrisak, tamjanika, poponac, maternika
gde rastepored šuma, na livadama i sunčanim stenovitim stepama
vreme berbeod maja do septembra
temperatura na kojoj se suši35°C
lečidijareju, crevne parazite (dečje gliste), bolesti pulmonalnog sistema, antiseptik, antioksidans, okrepljuje mišiće i kosti
koristi se u oblikučaj, sirup, tinktura, ulje, začin

Kako izgleda majčina dušica?

Majčina dušica je kosmopolitska, zeljasta biljka, zbijenih i gustih busenova. Izdanci su zbijeni, polegli, tanki, isprepletani i na donjoj površini drvenasti.

Listovi su sitni, jajasti, dužine 0,5-1,5 cm, širine 6mm, bogati etraskim uljima, dok cvetovi čine okrugle cvasti.

majčina dušica

Majčina dušica i timijan razlike

Ove dve biljke su svrstane u isti rod Thymus i neophodno je oštro oko kako bi se uočila razlika između njih. Jedna od glavnih karakteristika prepoznavanja je sam rast. Majčina dušica puže uz tlo i vrhovi grančica se uzdižu, dok je timijan polugrm.

Druga važna razlika je ta što majčina dušica cveta obilnije i cvetovi su tamno ružičasti dok su kod timijana beli i blago ružičasti.

Gde raste majčina dušica?

Na koncentraciju hranljivih materija biljke ima veliki uticaj i kvalitet zemljišta na kome raste, te zbog toga najbolja i najmirisnija majčina dušica potiče sa osunčanih predela planina i litica. Može se naći pored šuma, na livadama i sunčanim stenovitim mestima.

Kada i kako se bere majčina dušica?

S obzirom na to da važi za jednu od najosetljiviljih biljaka, najvažnije je ubrati je i osušiti na pravilan način, jer u suprotnom može doći do gubljenja njenih organoleptičkih svojstava.

Majčina dušica cveta od maja do septembra i treba je brati za vreme cvetanja tako što se pomoću makaza pažljivo odseca gornja polovina lisnatih grančica, zato što na donjoj, odrveneloj stabljici nema etarskog ulja.

Na njenim listovima se nalazi veliki broj žlezdanih dlaka bogatih etarskim uljem pa je zbog toga neophodno pažljivo sakupljanje i stavljanje u korpe kako ne bi došlo do gnječenja biljke.

Treba je brati u podne, po sunčanom vremenu kada nema rose.

majkina dušica

Kako se suši majčina dušica?

Čim se obere mora se brzo osušiti u tankom sloju pri temperaturi ne višoj od 40℃ jer može doći do gubitka lekovitih svojstava. Nakon sušenja, najbolje je pakovati majčinu dušicu u papirne kese. Treba naglasiti da se lekoviti sastojci nalaze isključivo u listu i cvetu.

Majčina dušica lekovitost

Majčina dušica je medonosna biljka bogata etarskim uljima i zbog toga je med dobijen za vreme cvetanja majčine dušice vrlo dragocen. Eterično ulje majčine dušice poseduje brojna dejstva poput antihelmintskog, antiseptičkog, antispazmodičkog, antimikrobnog i antioksidativnog. Ona ulazi u sastav mnogih farmaceutskih proizvoda zbog svojih kompleksnih jedinjenja poput timola i karvakrola koji imaju bakteriocidno i bakteriostatsko dejstvo.

Majčina dušica za želudac

Majkina dušica se u narodnoj medicini koristi u lečenju mnogih bolesti kao što su poremećaji kod gastrointestinalnog trakta i pulmonalnog sistema. Ona pomaže pri izbacivanju sekreta iz organizma, bilo da je sluz iz želuca ili šlajm iz pluća.

Ova biljka predstavlja dobro sredstvo protiv dijareje zbog velike količine tanina. Etarsko ulje i timol se propisuju protiv crevnih parazita, pre svega dečijih glista. Ove biljke su takođe prirodni lek za želudac:

Majčina dušica za pluća

Osim što pomaže prilikom izlučivanja sekreta iz pluća, majkina dušica pomaže kod svake vrste kašlja. U vreme pre uvođenja vakcine, majčina dušica je čak korišćena i kao primarni lek protiv bolesti Velikog (magarećeg) kašlja.

Prema najnovijim istraživanjima koja su sprovedena, primećena su i citotoksična delovanja na tumorske ćelijske linije pluća, dojke, cerviksa, kolona i želuca. Pored ovih dejstava, dokazano je i antimutageno dejstvo kod ekstrakta majčine dušice što ovu biljku svrstava kao potencijalnu bazu u borbi protiv karcinoma i tumora.

Majčina dušica u trudnoći

Ne preporučuje se korišćenje majčine u dušice u trudnoći.

Kako koristiti majčinu dušicu?

Majčina dušica se koristi u sledećim oblicima:

 • Čaj
 • Tinktura
 • Sirup
 • Eterično ulje
 • Začin

Delovanje majčine dušice na organizam može biti mnogostruko. Kao što smo napomenuli, visok sadržaj tanina, timola i karvakrola utiče okrepljujuće na naše telo

Jedinjenja koja sadrži ova lekovita biljka mogu da utiču na hormone koji kontrolišu rad štitne žlezde, te se zbog toga mora pažljivo dozirati prilikom konzumiranja.

Majčina dušica čaj

Najprostiji način upotrebe je u obliku čaja, ali mnogi ljudi greše prilikom njegovog pravljenja. Treba naglasiti da suva biljka ne sme biti kuvana jer se na velikoj temperaturi lekoviti sastojci degradiraju ili ispare.

Za pripremu je neophodno uzeti punu supenu kašiku osušene majčine dušice i preliti sa 200ml ključale vode, potom ostaviti poklopljenu da odstoji 2 sata.

Tinktura od majčine dušice

 • Svežu majčinu dušicu staviti u teglu, bez nabijanja.
 • Preliti visokoprocentnim alkolom. U ove svrhe može poslužiti 70% alkohol ili još bolje prepečenica. Po mogućstvu lozova prepečenica.
 • Poklopiti, promućkati i ostaviti na suncu 4-6 nedelje.
 • Svaki dan promućkati barem jednom.
 • Posle 4 do 6 nedelje procediti i izliti u tamnu bocu čuvati na tamnom mestu.

Ova tinktura pomaže kod multipla-skleroze i kod slabe razvijenosti muskulature kod dece. Tinktura ima spoljašnju primenu, time što se telo namaže tinkturom. U isto vreme se tinktura i pije, 20 kapi na kocku šećera dnevno.

Kod dece se ne utrljava čista tinktura majčine dušice na telo, već pola šoljice tinkture rastvoreno u litru vode. Deca mlađa od 10 godina ne smeju da piju tinkturu, a deca starija od 10 godina uzimaju 10 kapi dnevno umesto 20.

Majčina dušica začin

Osim što je jako popularna kao okrepljujući napitak, ova biljka široku upotrebu nalazi i u kulinarstvu. U mnogim mediteranskim zemljama se majčina dušica koristi kao začin zbog svoje aromatičnosti. Zbog svog antimikrobnog i antifungicidnog dejstva koristi se i kao prirodni konzervans.


Izvori

 • Dr Jovan Tucakov (1984), Lečenje biljem
 • Pater Juro Marčinković (2001), Božja biljna ljekarna
Andrej Ilić
Андреј Илић