Našem narodu je poznato da matičnjak ima hipnotišuće dejstvo na pčele, a posebno maticu. Pa je tako ova biljka i dobila svoje ime. Zbog te svoje moći, često je sredstvo iskusnih pčelara za vraćenje “odbeglog” roja. Pčelari bi ubrali matičnjak, udarali se grančicama po rukama da bi se miris iz žlezda matičnjaka oslobodio i mamio pčele i pevali bi pesmicu:

Mat’, mat’, mato
Vrati nam se mato, 
Dobra naša mato, 
Vrati nam se, mato...
Latinsko imeMelissa officinalis L.
narodna imenalimun trava, limunka, matočina, pčelinja trava, pčelinjak, metvica, matičnik, maternjak
gde rasteu vrtovima, šumama, uz ograde i na pesku
vreme berbemaj, juni i juli
temperatura na kojoj se suši35°C
lečivisoki krvni pritisak, nervozu, depresiju, anksioznost i insomniu, respiratorni trakt (sinuse), organe za varenje
utiče blagotvorno na plodnost, hipertireozu, laktaciju, aritmiju
koristi se u oblikučaja, ulja, tinkture

Kako izgleda matičnjak?

Stablo matičnjaka može da naraste do 1m, mnogogranato je i lisnato. Listovi iz korena imaju dršku i krupniji su, dok gornji stoje naspramno, jajasti su sa srcastom osnovom, usečeni, izreckani i blago dlakavi.

Cvetovi su bele boje, sa po nekoliko cvetova u pazuhu. Čašica je dugocevasta dok krunica ima oblik “zevalice”.

matičnjak lekovitost

Kako razlikovati matičnjak od mente?

Iako pripadaju istoj familiji Lamiaceae, ove dve biljke je najlakše razlikovati po cvetovima, dok je najsigurniji način raspoznavanja miris nakon trljanja listova. Matičnjak ima jak miris na limun, zbog čega je poznat u narodu i kao limun trava.

Gde raste matičnjak?

Raste u vrtovima, može se naći poludivlji u blizini naselja uz ograde i u šumi. Najviše mu prija hladno vreme i opstaje na temperaturi do -20℃. Toleriše blagu toplotu. Lako se prilagođava različitim terenima pa je moguće naći ga kako na primorju, tako i na planinama visokim i po 1000m.

Kada i kako se bere matičnjak?

Najviše se ceni list kod matičnjaka, jer u ostalim organima ima vrlo malo lekovitih sastojaka.

List matičnjaka se najbolje je brati pre nego što se pojave cvetovi, jer u to vreme je lišće najkrupnije i ima najviše etarskog ulja. Kada je u punom cvatu, lekoviti sastojci iz listova su u dobroj meri već izgubljeni. Vreme cvetanja je od jula do septembra.

Poželjno je brati matičnjak po lepom vremenu kada nema rose. Pošto se ulje nalazi na listu u mikroskopski sitnim žlezdanim dlakama koje su vrlo nežne i lomljive, tako ubrane listove potrebno je prenositi u korpi ili sanduku da ne bi došlo do gnječenja.

matičnjak

Kako sušiti matičnjak?

Čim se obere, lišće se mora odmah osušiti u što tanjem sloju (2 prsta debljine), u hladu na jakoj promaji, ili u sušnici na temperaturi do 40°C. Ukoliko je temperatura u sušnici viša od preporučene, etarska ulja izvetre i matičnjak gubi ne samo miris, nego i lekovitost.

Kada je faza sušenja završena, matičnjak hermetički spakovati i skladištiti u kartonskim kutijama obloženim višestrukom debelom hartijom. Pored toga, jako je važno i to da se tako zapakovan matičnjak čuva na tamnom i hladnom mestu.

Sadnja matičnjaka

Matičnjak uspeva na teškom i peskovitom terenu. Seje se u saksijama, a nakon toga se sadnice rasađuju u kvadratu od 30cm odstojanja na nađubrenom zemljištu. 

Može se razmnožiti deobom korena početkom septembra. Posle 3 godine biljka se obnavlja i premešta. Uoči zime se pokriva suvim đubretom koje se skida na proleće. Na pola hektara bi trebao imati prinos od približno 1500kg.

Neophodno je čistiti ga od korova i koristiti tečno stajsko đubrivo ako je sušno vreme, ali ne posle sredine juna.

Za šta je dobar matičnjak?

Lekovita svojstva matičnjaka se baziraju na njegovim etarskim uljima koja sadrže citrol, geraniol, laniol, hlorofil, tanine. Koristi se protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proliva. Jako je delotvoran i za umirivanje živaca a pomaže i osobama koje imaju nemiran san.

Matičnjak za srce

Matičnjak pomaže kod visokog pritiska. Primećena su i blaga antiaritmična svojstva, s toga je neophodno sprovesti dalja istraživanja u lečenju srčanih bolesnika ekstraktom matičnjaka. Osobe sa niskim pritiskom moraju voditi računa prilikom konzumiranja čaja od matičnjaka jer on može dovesti do dodatnog smanjenja krvnog pritiska. Jagorčevina i kopriva takođe lekovito utiču na srce.

Matičnjak čaj za smirenje

Pored toga što dovodi do smanjenja krvnog pritiska, matičnjak se koristi i kao anksiolitik, spazmolitik, blagi sedativ i antibakterijski agens u narodnoj medicini. Jedinjenja poput galne kiseline i etil acetata, koje sadrži matičnjak su pokazala antioksidativna i neuroprotektivna svojstva na ćelije nervnog sistema. Tako da matičnjak predstavlja moguće “oružje” u odbrani od Alchajmerove bolesti. Jedinjenja iz ekstrakta matičnjaka su se pokazala kao inhibitori GABA-transaminaze što ga čini odličnim anksiolitikom.

Određena jedinjenja kod matičnjaka imaju sposobnost vezivanja za acetilholin, šta više, ona poseduju i inhibitorni efekat na enzim acetilholinesterazu. Zahvaljujući tome usled korišćenja matičnjaka, dolazi do poboljšanja kognitvnih funkcija.

Biljka koja takođe može pomoći u borbi protiv depresije, naročito u zimskim danima, je kantarion.

Matičnjak čaj za sinuse

Matičnjak sadrži brojna jedinjenja, između ostalog geranial i neral. Ova jedinjenja imaju jako antibakterijsko dejstvo na respiratorni trakt. Zbog toga se preporučuje korišćenje čaja od matičnjaka kod upale sinusa.

Matičnjak čaj za plodnost

Statistika pokazuje da u Srbiji svake godine ima sve više parova koji ne mogu da ostvare svoje potomstvo. Čak 15% parova u Srbiji pati od steriliteta. Postoji mnogo različitih faktora koji utiču na neplodnost i koji mogu biti podjednako zastupljeni kod muškaraca i žena. Zbog svog antioksidativnog dejstva, ekstrakt matičnjaka utiče pozitivno na pasemenike (lat. epididymis), pokretljivost spermatozoida, kao i na celokupnu DNK i kvalitet spermatozoida.

Matičnjak štitnjača

Pojačana funkcija štitaste žlezde, hipertireoza, je ozbiljno stanje koje zahteva obavezan medicinski nadzor. Kao i ostale bolesti, ne treba je lečiti na svoju ruku. Međutim matičnjak pomaže kod ovog stanja, evo i kako:

Hipoterioza je povećano oslobađanje hormona T3 i T4. Najčešći uzrok hipertireoze (70-80%) je Gravesova ili Bazedovljeva bolest. Ona je autoimuna bolest gde je imunski sistem bolesnika usmeren na tiroidne folikulske ćelije, tako što imunoglobulini G izazivaju produženu stimulaciju koja su usmerena prema receptorima za tropin na površini tiroidnih folikulskih ćelija. Dokazano je da materije koje se nalaze u matičnjaku pozitivno utiču na ovaj tip bolest tako što inhibira vezivanje TSH za receptore na štitnoj žlezdi i tako dovodi do manjeg lučenja T3 i T4 hormona.

Matičnjak u trudnoći

Jedna od retkih lekovitih biljaka sa naših prostora koja se preporučuje i trudnicama je upravo matičnjak. S obzirom na to da nisu primećene nuspojave prilikom konzumiranja čaja od matičnjaka, mnogi lekari ga preporučuju trudnicama koje imaju osećaj mučnine. 

Nakon trudnoće preporučuje se i dojiljama koje imaju problem sa gubitkom mleka. Kako je stres jedan od glavnih faktora za nestanak mleka, zbog svog umirujućeg dejstva se upravo matičnjak preporučuje za laktaciju.

Kako se koristi matičnjak?

Matičnjak se koristi u vidu:

  • čaja
  • tinkture
  • i ulja.

Čaj od matičnjaka

Priprema ovog čaja je jako jednostavna. Punu šaku osušenog lista matičnjaka preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, zatim procediti. Ukoliko se konzumira pre jela, pije se nezasladjen, a nakon jela zasladjen medom.

Ukoliko se pak odlučite za mešavinu matičnjaka i nane, u tom slučaju biće potrebno dobro promešati po 100 gr sušenog lista. Kada se dobro promešaju zahvate se dve supene kašike i preliju ključalom vodom. Preporuka za konzumaciju je ista kao i kod čistog čaja od matičnjaka. Dobar je za varenje, sprečava nadimanje u crevima, pospešuje miran san.

Tinktura matičnjaka

Ukoliko se 100 grama matičnjaka, pomorandžine i limunove kore i prelije litrom najbolje prepečenice ili vina i nakon 8 dana čestog mućkanja procedi, dobija se napitak koji blagotvorno utiče na organizam. Potrebno je samo pola sata pre obroka popiti po jednu kašiku.

Ulje matičnjaka

Dobija se destilacijom matičnjaka pokošenog u vreme cvetanja s vodenom parom. Pored primene u farmaciji, koristi se i u industriji parfema.

Andrej Ilić
Андреј Илић