Beli slez se gajio još u starom Egiptu zbog svog korena koji poseduje brojne lekovite i nutritivne karakteristike u koje spada skrob, pektin, razni antioksidansi, organske kiseline i prirodni šećeri. U zemljama zapadne Evrope se gaji zbog lekovitog svojstva korena, listova i cvetova. Odatle latinski naziv althea koji potiče iz grčke reči “ἄλθειν” i označava isceljenje. U Americi se ova biljka koristila za pravljenje čuvene poslastice “marshmallow”.
Brojni narodi su beli slez koristili kao pomoćno sredstvo za suvi kašalj, iritacije na koži, zubobolje i stomačnih problema, ali i u magijskim obredima. U Bibliji spominje da je beli slez poslužio kao alternativa za hranu u vremenima velike gladi.
Latinski naziv | Althaea officinalis |
narodna imena | beli slez, dobri slez, pitomi slez, slez |
gde raste | uz obale reka, na rečnim ostrvima i ritovima pored Save, Dunava, Tise i drugih reka, na vlažnom zemljištu |
vreme branja | koren – septembra, oktobra i novembra; list i cvet – za vreme cvetanja |
temperatura na kojoj se suši | koren – 60 do 70℃; list i cvet – 35℃ |
leči | suvi kašalj, respiratorne infekcije, pomaže pri iskašljavanju, želudac |
koristi se u vidu | čaj, sirup i tinktura |
Kako izgleda beli slez?
Beli slez je višegodišnja biljka. Može biti visoka do 2m, listovi su jajoliki ili srcasti, široki, srebrnobeličasti i meki bez mirisa i sluzastog ukusa. Rub listova je nejednako zupčast, zacepljen na 3-5 mesta i ima toliko prstastih nerava na naličju. Listovi su spiralno poređani. Cvetovi su svetloružičasti ili beli veliki 1-2cm i cela biljka je meko dlakava. Stabljika može biti prava, jednostavna ili razgranata i odrvenela na dnu. Cveta preko celog leta.

Kada i kako se bere beli slez?
Beli slez raste pored puteva, uz obale reka i generalno na vlažnim mestima. Kod nas se najviše nalazi na rečnim ostrvima i ritovima pored Save, Dunava, Tise i drugih reka. Prija mu laka, duboka i vlažna zemlja ili rečni nanos koji se povremeno poplavljuje.
Koriste se list, cvet i koren. List i cvet se beru juna, jula, avgusta i septembra, najbolje za vreme cvetanja dok se koren bere septembra, oktobra i novembra.
Kako se suši beli slez?
Koren je neophodno dobro očistiti, oguliti, izrezati sporedno sitno korenje i naglo osušiti na temperaturi od 60 do 70℃ da ne bi došlo do plesnavljenja. Treba voditi računa da koren ne izgori i potamni. Pre upotrebe se osušeni koren seče na kockice i mora imati izrazito belu boju. Koren koji je iskopan prve godine je najkvalitetniji jer sadrži najviše sluzi, kako stari postaje tvrđi, vlaknastiji i drveniji.
Cvetovi se beru leti po suvom vremenu i brzo se osuše na promaji ili u sušnici. Treba se truditi da cvetovi ne potamne i ne poplesnave.
Treba voditi računa da se koren dobro obezbedi da ga ne bi napali insekti.
Gajenje belog sleza
Određeni delovi naše zemlje pogoduju uzgajanju belog sleza. Rečna ostrva i plavljeno zemljište su najbolja mesta za njegovo gajenje. Na 1 hektar zemlje potrebno je 70.000 sadnica na rastojanju od 50×50 cm. Sa 1 hektara se dobije oko 1200kg lista, 1500-2000 kg korena i oko 125 kg cveta. Nakon što se koren izvadi i odseče deblje korenje, glava se razreže na onoliko delova koliko ima pupoljaka i vrati se u zemlju na rastojanje od 50×50 cm da bi dala novo korenje.

Lekovita svojstva belog sleza
Čaj od belog sleza se u narodu koristi kao lek protiv suvog kašlja, upale disajnih organa, iritacije na koži i sluzokoži, zubobolje, stomačnih problema i upale mokraćnih kanala.
Beli slez protiv suvog kašlja
Koren belog sleza ima dokazano delovanje protiv suvog kašlja (ublažava refleks kašlja) zbog svojih polisaharidnih frakcija. Dokazano je i antiinflamatorno i imunostimulirajuće delovanje koje se zasniva na stimulaciji fagocitoze i oslobađanja citokina, interleukina-6 i TNF-a.
Beli slez za želudac
Zbog velike količine sluzi, koren belog sleza se koristi kod problema sa želucem delujući tako što oblaže njegove zidove. Preporučuje se takođe ocobama koje muči nadutost i konstipacija.
Beli slez kao lek za iskašljavanje
Primarna funkcija kašlja je da štiti pluća i disajne kanale od zagađenja i infekcije.
Čaj od belog sleza se koristi za lečenje upalnih organa za disanje i ždrela. Beli slez smanjuje populaciju mikroorganizama u respiratornom traktu pa tako umanjuje iritaciju i ublažava kašalj.
Beli slez zbog velike količine sluzi predstavlja jak antituzivni agens. Pored kašlja, čaj od belog sleza umiruje simptome sinuzitisa, faringitisa, traheitisa, bronhitisa, epiglotitisa i astme.
Dokazano je i jako antibakterijsko delovanje na određene bakterijske sojeve poput:
- Pseudomonas aeruginosa,
- Escherichia coli
- Staphylococcus aureus
- Listeria monocytogenes
- i Mycobacterium tuberculosis
Etanolni ekstrakt belog sleza predstavlja i jak antiviralni agens tako što uništava određene viruse kao što su:
- adenovirus
- coxsackie B2 virus
- Herpes virus tip 1,
- virus morbila,
- influenca virus A2,
- Herpes virus tip 2 i
- poliovirus 1.
Antioksidativni efekti određenih jedinjenja smanjuju oksidativni stres i zapaljensku reakciju na plućima.
Kako se koristi beli slez?
Beli slez se preporučuje u lečenju suvog kašlja, astme i iritacije oralne i faringealne sluzokože. Može pomoći i pri lečenju upaljenog grla, upale gornjih respiratornih puteva i iritirane sluzokože. Stoga se koristi u obliku lozengi, tableta, sirupa, tinktura, macerata i čajeva. Beli slez se dobro pokazao i u kombinaciji sa ostalim lekovitim biljem poput timijana i bršljana u formi sirupa i lozengi i u kombinaciji sa podbelom, moračom, bokvicom i kamilicom u formi čaja.
Beli slez je bezbedan za decu i preporučuje se kod dece da se čaj pomeša sa kamilicom.
Čaj od belog sleza
Čaj od belog sleza se može spremati na razne načine, u zavisnost od toga koja lekovita svojstva biljke nam trebaju.
Čajevi za iskašljavanje i ublažavanje kašlja
- Po 50 g korena belog sleza, morača i lista podbela se pomeša. Jedna supena kašike te mešavine se popari sa 200 ml ključale vode, poklopi i ostavi 2 sata. Nakon toga je spremno za upotrebu.
- Po 50 g korena i cveta belog sleza, lista podbela i pitome nane i cveta kamilice se pomeša. Jedna supena kašike te mešavine se popari sa 200 ml ključale vode, poklopi i ostavi 2 sata. Nakon toga je spremno za upotrebu.
- Po 50 g korena, lista i cveta belog sleza se pomeša. Jedna supena kašika ove mešavine se stavi u 200 ml vode koja je na sobnoj temperaturi i ostavi 2-3 sata i nakon toga pije. Poželjno je zasladiti ovaj napitak sirupom ili sokom zbog svog neprijatnog ukusa.
Čaj za lečenje upale mokraćnih kanala
- Po 50 g korena belog sleza, brezovog i kruškovog lista, lista medveđeg grožđa, žalfije i rastavića se pomeša. Četiri kašike ove smeše se popari sa pola litra ključale vode i posle 2-3 sata procedi i pije 4-5 puta dnevno po 1 čaša.
Čaj protiv proliva
- Po 50 g korena, lista i cveta belog sleza, lista podbela, crnog sleza, kupine i pitome nane se pomeša. Pet kašika čaja se popari jednom litrom ključale vode, poklopi i posle 3 sata se ocedi i pije.
Čaj za lečenje upale grla
- 50 g korena belog sleza, 30 g slatkog korena, 10 g korena ljubičice i 40 g lista podbela se pomeša. Tri kašike čaja se popari sa pola litre ključale vode i posle 3 sata grgori i pije u toku dana.
- Sluz od korena belog sleza se dobija tako što se jedna kašika sitno zdrobljenog korena prelije sa 200 mililitra hladne vode i drži 2-3 sata na sobnoj temperaturi češće mešajući. Procedi se i sluz se može grgoriti i piti protiv stomačnih problema ili bolova u grlu.
Sirup od korena belog sleza
Sirup od belog sleza umiruje kašalj i nadraženo grlo. Pravi se tako što se 50 g korena belog sleza drži 12 sati u 300 mililitra hladne vode na sobnoj temperaturi. Nakon toga se procedi i pomeša sa 1 kg voćnog sirupa ili meda. Mora se čuvati na hladnom mestu i pije se 1 kašika na 2 sata.
Tinktura
Tinktura od svežeg korena belog sleza se u glavnom pravi prema proporciji 1:3 gde za 50 grama sitno iseckanog korena koristimo 150 mililitra alkoholnog pića jačine od 25% do 40% alkohola. Tinktura treba da stoji u tamnoj tegli na tamnom mestu 4-6 nedelja. Maksimalna doza je 5 ml tinkture rastvorene u malo vode tri puta dnevno.
Izvori
- Marsh Mallow (Althaea officinalis L.) and Its Potency in the Treatment of Cough, Mohaddese Mahboubi
- Aqueous extracts and polysaccharides from Marshmallow roots (Althea officinalis L.): cellular internalisation and stimulation of cell physiology of human epithelial cells in vitro, Alexandra Deters et al.

